Niagara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Niagara

Niagara er en elv som flyter nordover fra Eriesjøen til Ontariosjøen. Den markerer grensen mellom Ontario i Canada og New York i USA.

Elva er ca. 56 km lang og passerer Niagarafallene på sin vei. Langs elva finnes to vannkraftverk; Sir Adam Beck vannkraftverk, som ble bygget i 192254 i Ontario i Canada, og Robert Moses Niagara vannkraftverk som ble bygget i 1961 på den amerikanske siden i New York. Diss to pumpekraftverkene kan regulere vannstanden og genererer tilsammen 4,1 gigawatt elektrisitet. Skip på de De store sjøer unngår Niagarafallet ved å passere Welland Canal, en del av Saint Lawrence Seaway, på den canadiske siden.

I Niagaraelva finnes to stor øyer, Grand Island og Goat Island, begge i USA. Vestre delen av Erie Canal ligger nært Grand Island. Goat Island ligger ved Niagarafallene. Det finnes også to mindre øyer, Navy Island, nært Grand Island, på nordsiden, og Strawberry Island, ssørvest for Grand Island.

Langs Niagaraelva ligger disse byene:

Flere slag har vært langs elva, som historisk sett har blitt forsvart av av Fort George (kanadisk side), Fort Niagara (amerikansk side) og Fort Erie (kanadisk side).