St. Lawrence (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra St. Lawrence-elva)
Hopp til: navigasjon, søk
St. Lawrence
St. Lawrence

Kart over St. Lawrence
Kart som viser St.Lawrence-elvas nedbørsområde.

Land Canada, USA
Lengde hovedløp 1 197 km 
Lengde totalt 3 058 km 
Nedbørfelt 1 030 000 km² 
Start Ontariosjøen
  – Høyde 75 moh.
Munning St. Lawrence-bukta

St. Lawrence (fransk: Fleuve Saint-Laurent, (engelsk: Saint Lawrence River) er ikke blant de lengste elvene i Nord-Amerika, men absolutt blant de vannrikeste. Den kommer fra Ontariosjøen, renner omtrent 1 197 km mot nordøst og munner ut i St. Lawrence-bukta ved Québec. Elvemunningen er verdens største, og vannet er brakt helt ut til Anticosti-øya ute i St. Lawrence-bukta. Nedbørsområdet er totalt på 1 030 000 km², og hele lengden fra utspringene ved Øvresjøen er 3 058 km.

Langs elva ligger det flere betydningsfulle byer, Kingston i Ontario og storbyene i Québec, Montréal, Trois-Rivières og hovedstaden Québec. Elva er også en viktig vannvei, og ved hjelp av sluser kommer skipene helt opp til de store sjøene og den kanadiske storbyen Toronto og videre til Detroit og Chicago. Herfra kan man nå Mississippi ved hjelp av kanaler. Med andre ord kan man seile helt fra Atlanteren til Mexicogolfen, noe som har stor betydning for handel og skipsfart.

Elva ble oppdaget av franske Jacques Cartier i 1534. Han seilte oppover elva på jakt etter sjøveien til Asia. Han kom ikke lenger enn fossene overfor Montréal, som ennå i dag kalles Lachine (fransk for Kina). Permanent europeisk bosetting kom med den franske grunnleggelsen av Quebec i 1608.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]