Bear River (Great Salt Lake)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bear
LandUSAs flagg USA
DelstaterUtah, Wyoming, Idaho
Lengde560 km
Nedbørfelt3 280 km²
MunningStore Saltsjø
  – Høyde1 283 moh.
Bear
Kart over vassdraget
Kart
Bear River
41°27′30″N 112°17′25″V

Bear (engelsk: Bear River) er en elv som renner øst-vest gjennom Utah, Wyoming og Idaho, og inn igjen i nordlige Utah i USA. Det er den største elva i USA som ikke renner ut i havet, dette vassdraget ender i Store Saltsjø. Den strekker seg totalt over 560 km fra nord til sør, og har et nedbørfelt på bare 3 280 km². Bear Lake ligger midtveis ved en sideelv, på grensen mellom Idaho og Utah.

Elveløp[rediger | rediger kilde]

Elveløpet fortoner seg på kartet som noe lignende en omvendt U, som legger seg om den nordlige enden av fjellkjeden Wasatch Range. Bear River utspringer nordvest i Utah i flere stutte armer på nordflanken av de inntil 4100 meter høye Uinta Mountains sør i Summit County.

Elven i Bear River Canyon i Utah. Foto: Charles Roscoe Savage, ca 1869.

Den flyter mot nord og skjærer gjennom Wyomings sørvestlige hjørne ved Evanston. Derette bukter elven seg på sin lange vei mot nord langs delstatsgrensen mellom Utah og Wyoming, inn og ut av de to statene. Den dreier så mot nordvest is Franklin County og flyter gjennom Bear Lake Valley.

Den passerer Montpelier, der den får tilførsel fra den korte Bear Lake Outlet Canal, som kommer fra Bear Lake. Ved Soda Springs i den nordlige enden av Wasatch Range svinger Bear River brått mot venstre. Den renner forbi Preston i den brede Cache Valley, som strekker seg nordover fra Logan.

Elven flyter sørover fra Preston og inn i Utah igjen, og bukter seg forbi Cornish og Newton. Ved en oppdemning av elven dannes Cutler Reservoir, som også får tilførsel i sør fra Little Bear River. Fra den vestlige enden av reservoaret flyter elven sør gjennom Bear River Valley og passerer Bear River City.

Før Bear River tømmer seg ut over flatevannsslammet i en bred bukt øst i Store Saltsjø (Great Salt Lake) om lag 15 km sørvest for Brigham City, munner også Malad River inn i den fra nord.

Både i Idaho og i de siste etapper i Utah benyttes Bear River til irrigasjon av fruktbare dalganger. De siste 15 km før dens munning i et lite elvedelta er vernet, og utgjør Bear River Migratory Bird Refuge.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ved begynnelsen av 1800-tallet var elvedalen bosatt av shoshoneindianerne. Trappers (felleoppsettere, fangstmenn) for Hudson's Bay Company begynte fra 1812 å utforske området med tanke på fangst av fremfor alt bever, hvis pelser gav svært gode priser. De dro sørover langs Snake River.

Sent i 1840-årene var dalen mål for mormonere som ville bosette seg utenfor det som den gang var USAs vestgrense.

Bear River Massacre-monumentet.

Langs et midtre stykke av elvens løp gikk den gamle migrasjonsruten Oregon Trail med nybyggere på vei til Oregon og Stillehavet med sine okse- og eselkjerrer senere på 1800-tallet. Her kunne man også bøye av mot sør dersom man hadde California som mål.

Under den amerikanske borgerkrigen utspant 29. januar 1864 den såkalte Bear River-massakren seg i Cache Valley nær Preston i Franklin County i Idaho. United States Army angrep da en vinterlandsby for shoshonene. De drepte rundt 400 shoshoneindianere.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Kass Fleisher: The Bear River Massacre and the making of history (Albany : State University of New York Press, c2004).
  • Rod Miller: Massacre at Bear River : first, worst, forgotten (Caldwell, Idaho : Caxton Press, 2008).