Connecticut

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 41°26′N 72°46′V

Connecticut
FlaggVåpen
Basisdata
Hovedstad:Hartford
Største by:Bridgeport
Guvernør:Dannel Malloy
Areal
- Totalt:
- Land:
- Vann:

14 357,16 km²
12 547,97 km²
1 809,19 km²
Befolkning:
- Tetthet:
3 574 097 (2010)
248,94 innb./km²
Innlemmet:nr: 5
år: 1788
Forkortelse:CT
Tidssone:UTC -5/-4
Kart over Connecticut
Kart over Connecticut

Connecticut er en delstat i USA. Ordet er avledet fra et algonkinsk ord som beskriver en tidevannselv og uttales konnettikutt.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Connecticut grenser i sør til Long Island-sundet, i vest til New York, i nord til Massachusetts og i øst til Rhode Island. Delstatens hovedstad er Hartford, og andre store byer er New Haven, New London, Norwich, Stamford, Waterbury, Danbury og Bridgeport.

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet «Connecticut» kommer fra et algonkinsk indiansk ord som betyr «stedet ved den lange elven» eller «ved den lange tidevannsbølge-elven». Connecticut er en av de opprinnelige tretten koloniene. De første europeerne som slo seg permanent ned i Connecticut var engelske puritanere fra Massachusetts i 1623. Deres første konstitusjon, de «fundamentale ordrene», ble adoptert 14. januar 1639 mens dagens konstitusjon, den tredje for Connecticut, ble innført i 1965. Den tradisjonelle forkortelsen for statens navn er «Conn». På grunn av en svindel i kolonitiden hvor fersken-steiner ble utgitt for å være muskat-nøtter, blir Connecticut kalt «the nutmeg state» (muskatstaten) og en innbygger fra Connecticut blir gjerne kalt en «nutmegger».

De vestlige grensene til Connecticut har blitt dramatisk endret i tidens løp. Ifølge en avtale fra 1650 med nederlenderne, gikk den vestlige grensen nord fra den vestlige siden av Greenwich Bay «så sant denne linjen ikke kommer innenfor 16 km fra Hudson-elven». På den annen side gav Connecticuts opprinnelige kontrakt fra 1662 tilgang til alt land til det «sørlige hav», dvs. Stillehavet. Enighet med New York, en krig med Pennsylvania, kongressjonell intervensjon og salget av det vestlige området brakte staten til dagens grenser.

Religion[rediger | rediger kilde]

En undersøkelse fra 2001 av Connecticut-borgeres religiøse selvidentifikasjon gav den følgende fordeling:[1]

Den betydelige jødiske befolkningen i staten er konsentrert i byer langs kysten mellom Greenwich og New Haven-området, og dessuten i Hartford-området, særlig i forstaden West Hartford. Pågående innvandring bringer i noen grad andre religioner inn i staten.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Tjenestesektoren er den klart viktigste i Connecticut, og inntekten per innbygger er den høyeste i hele USA[trenger referanse], med unntak av hovedstadsdistriktet Washington, DC. Det produseres fly- og romfartsutstyr, presisjonsinstrumenter, og halvfabrikata av mange slag.


Økonomiske nøkkeltall Verdi % av BNP År, kilde
BNP 204,1 mrd US$ 2006, Commerce Dept, Bureau of Economic Analysis, US
Arbeidsløshet 4,3% 2006, Labor Dept, Bureau of Labor Statistics, US
Andel fattige 8,7% 2005-06, Commerce Dept, Bureau of the Census, US
Inntekt per innb 49.852 US$ 2006, Commerce Dept, Bureau of Economic Analysis, US

Kilde: The World Almanac 2008, side 45 og 555-587.

Kjente personer[rediger | rediger kilde]

Keith Richards

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mayer, Egon (2001). «American Religious Identification Survey, Key Findings, Exhibit 15». City University of New York. Arkivert fra originalen 19. desember 2006. Besøkt 4. januar 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


USA-stubbDenne USA-relaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.