Mississippibekkenet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over Mississippibekkenet.
Kart

Mississippibekkenet er USAs største, og verdens nest største nedbørfelt for ett vassdrag – bare overgått av Amazonasbekkenet. Mississippibekkenet utgjøres av elvene Mississippi, Missouri og sideelver, og drenerer et totalt areal på 3,23 millioner km², en tredel av USAs areal. Mer enn 99% av arealet er i USA, med bare helt små nedbørsfelt i Canada i nord.

Mississippibekkenet ligger i geologisk stabile kontinentalområder, og omsluttes av vannskiller («continental divides») mot de kaledonsk foldede Appalachene i øst og det gamle fjellområdet Rocky Mountains i vest. Vassdraget renner sørover ut i Mexicogulfen. Landskapet er svært flatt, og består av løsmasser som er vasket ut av Rocky Mountains og avsatt langs elvene helt ned til Louisiana, hvor hovedvassdraget er sakte og meanderpreget.

Mississippibekkenet har enorm økonomisk betydning. USAs landbruk har sin hovedbasis i bekkenet, og skipsfarten på havnene i Lousiana og opp elvene hele veien til St. Paul i Minnesota har meget stor økonomisk betydning. Reguleringen av elvene er betydelig for irrigasjons- og flomkontrollformål, men har lite potensial for vannkraft på grunn av den beskjedne fallhøyden.

Sideelvene i bekkenet omfatter blant annet:

Vannføringen langs Mississippi (3 770 km) tar hele 90 dager fra øverst i Minnesota til Mexicogulfen.