Arkansas (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over elven Arkansas med sideelver og nedbørfelt

Arkansas er en av de større sideelvene til Mississippielven. Arkansas renner generelt sett i østlig- og sørøstlig retning og går igjennom statene Colorado, Kansas, Oklahoma og Arkansas.

Med sine 2 364 km, er den den sjette lengste elven i USA,[1] den nest lengste sideelven i Mississippi-Missourisystemet og den 45. lengste elven i verden. Den har sitt utspring i Rocky Mountains, i Lake Country, Colorado, nær Leadville og munner ut i Mississippi ved Napoleon, Arkansas. Arkansas nedslagsområde dekker nesten 505 000 km².[2] I volum er den mindre enn både Missouri- og Ohioelven med et gjennomsnittlig utslipp på 240 m³/s³.

Hydrografi[rediger | rediger kilde]

Kilden til Arkansas nær Leadville, Colorado

Arkansas har tre forskjellig seksjoner i sin lange ferd gjennom det sentrale Nord-Amerika.

Ved sitt utspring renner elven som en rask fjellbekk gjennom Rocky Mountains gjennom sin bratte dal, og forserer 1400 høydemeter på 193 km. Denne seksjonen (inkludert The Numbers, Brown's Canyon og Royal Gorge) er kjent for elveaktiviteter på våren og sommeren slik som rafting.

Ved Cañon City i Colorado breier elvedalen seg ut og blir flatere. Litt vest for Pueblo, Colorado entrer elven de store slettene på prærien. Igjennom resten av Colorado, gjennom Kansas og den nordlige delen av Oklahoma til Tulsa, Oklahoma er den en typisk prærieelv med brede, grunne bredder utsatt for sesongbetont flom. Sideelver inkluderer Canadian River og Cimarron River (som begge kommer fra den nordøstre delen av New Mexico samt Salt Fork Arkansas River.

Nedenfor Tulsa og videre til dens munning, er elven navigerbar med kanalbåter og andre store elvefartøy takket være en serie med dammer som omdanner elven til flere vannmagasin. (Ovenfor Tulsa er elven kun navigerbar med mindre fartøy som flåter, kanoer og kajakker.)

Vannstanden i elven (som målt i det sentrale Kansas) fra et gjennomsnitt på rundt 7 m³/s i årene 19441963 til et gjennomsnitt på 1.5 m³/s i årene 19842003, hovedsakelig p.g.a. pumping av grunnvann for irrigasjon i østre Colorado og vestre Kansas.

Viktige byer langs Arkansas inkluderer Pueblo, Colorado; Wichita, Kansas; Tulsa, Oklahoma; Fort Smith, Arkansas og Little Rock, Arkansas.

Nedre Arkansas

Elvetrafikk[rediger | rediger kilde]

McClellan-Kerr Arkansas River Navigation System begynner ved Tulsa Port of CatoosaVerdigris River, og går så via et omfattende sluse og damsystem til Mississippielven.

Igjennom Oklahoma og Arkansas, sørger dammer for å gjøre elven dypere og bredere slik så den kan bli brukt til kommersiell båttrafikk. Fra munningen til Verdigris til der McClellan-Kerrsystemet går over til White River nær Arkansas Post, opprettholder elven kommersiell fergetrafikk for både passasjertrafikk og fritidsbruk, og er stort sett en rekke vannmagasin.

Historiske spor[rediger | rediger kilde]

Mange innfødte levde nær eller langs ved Arkansas 2364 km lange bredder, men de første europeere som fikk se elven var medlemmer av Coronadoekspedisjonen de 29. juni 1541. På 1540-tallet oppdaget Hernando de Soto stedet der Arkansas renner ut i Mississippielven. Navnet "Arkansas" ble imidlertid først brukt av jesuittfaderen Jacques Marquette, som kalte elven "Arkansa" i sin journal fra 1673.

Fra 1819, satte Adams-Onístraktaten Arkansas som del av grenseområdet mellom USA og det spanske Mexico, og forble så inntil anneksjonen av Texas og den meksikansk-amerikanske krigen i 1846.

Senere fulgte Santa Fe Trail Arkansaselven gjennom store deler av Kansas bortsett fra Cimarron Cutoff fra Cimarron, Kansas, til Cimarron, New Mexico, som gikk via Cimarron County langs elva Cimarron.

Fiske[rediger | rediger kilde]

Arkansaselven i sentralcolorado, har noen av det beste ørretfiske i det vestlige USA. De første 240 km av elven fra Leadville til Pueblo, er prima ørretvann. Forholdene varierer mye langs denne delen så elven er delt opp i 4 seksjoner: Leadville til Buena Vista, Buena Vista til Salida, Salida til Cañon City og Cañon City til Pueblo. Sesongene er ganske forskjellige i de forskjellige seksjonene. Arkanas gjennom Canon City kan ha vårlige forhold samtidig som Leadvilleområdet fortsatt kan ha vinter. P.g.a. disse plutselige forandringene i klima og høydeforhold, varier fiskeforholdene i forhold til de ulike seksjonene og tid på året. Det er også mulig å fiske regnbueørret.[3]

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Forfatter: J.C. Kammerer | Tittel: Largest Rivers in the United States | Utgiver: United States Geological Survey Mai 1990 url=http://pubs.usgs.gov/of/1987/ofr87-242/
  2. ^ Se nedslagsfeltskart: 1 Arkivert 27. oktober 2004 hos Wayback Machine.
  3. ^ Edrington, Bill (2003). Fly Fishing the Arkansas: An Angler's Guide and Journal. Xlibris Corporation. ISBN 141343522X. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]