Hopp til innhold

Mexicogolfen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Mexicogulfen»)
Mexicogolfen
LandMexico
USA[1]
Cuba
TypeRandhav, Golf
Areal 1 550 000 km²[2]
Lengde 1 800 km(maks)[2]
Bredde 1 300 km(maks)[2]
Dybde5 203 m (maks)[2]
TilløpUsumacinta, Rio Grande, Mississippi
InnløpYucatánstredet
UtløpFloridastredet
Del avDet amerikanske middelhav
Posisjon
Mexicogolfen
Mexicogolfen ifølge Den internasjonale hydrografiske organisasjon
Kart
Mexicogolfen
25°N 90°V

Mexicogolfen i 3D-perspektiv
Oljefeltet Cantarell

Mexicogolfen (engelsk Gulf of Mexico, spansk Golfo de México) er et stort havområde som er omgitt av USA, Mexico og Cuba. Golfens østre, nordlige og nordvestlige kyst utgjøres av de amerikanske delstatene Florida, Alabama, Mississippi, Louisiana, og Texas. I sørvest finner man Mexico (med delstatene Tamaulipas, Veracruz, Tabasco, Campeche, Yucatán, og Quintana Roo) og i sørøst Cuba. Mexicogolfen forbindes med Atlanterhavet gjennom Floridastredet mellom USA og Cuba og med Det karibiske hav via Yucatánstredet mellom Mexico og Cuba.

Merk at når man snakker om «golfkysten» i vanlig dagligtale, i det minste i USA, mener man vanligvis enten: 1) kyststripen fra Cape Sable, Florida, til Brownsville, Texas, eller 2) kyststripen fra Cape Sable, Florida, til nordspissen av Yucatán-halvøya. I begge tilfeller utelater man både Cuba og Florida Keys.

Mexicogolfens totalareal er omtrent 1,6 millioner km², den sydlige tredjedelen ligger i tropene, det dypeste punkt er 5 203 m. Det dypeste området kalles Sigsbee Deep, og er en irregulær og mer enn 550 km lang kløft, noen ganger kalt en undersjøisk «Grand Canyon». Det kjølige vannet fra de store havdypene stimulerer planktonveksten, noe som igjen gir næringsgrunnlag for reker og blekksprut[1]. Golfstrømmen, som er en varm atlanterhavstrøm, og en av de kraftigste kjente havstrømmene, har sitt opphav i golfen. Golfen hjemsøkes stadig av kraftige orkaner som kommer inn fra Atlanterhavet, og som i enkelte tilfeller forårsaker omfattende skader og ødeleggelser.

Tidevannsforskjellene er ekstremt små i Mexicogolfen på grunn av den begrensede forbindelsen med Atlanterhavet; de kan sammenlignes med tidevannet i Middelhavet.

Campechebukta i Mexico utgjør en stor del av Mexicogolfen. I tillegg er golfens kystlinje preget av mange bukter og mindre sund. Flere elver har sitt utløp i Mexicogolfen, blant andre Mississippi. Hele området mellom Rocky Mountains og Appalachene har utløp i golfen. Kysten rundt Mexicogolfen består av lavtliggende land og kjennetegnes av myrland og sumper i tillegg til lange sandstrender.

Kontinentalsokkelen er ganske bred de fleste stedene langs kysten. Sokkelen har store oljeforekomster og har mange offshore oljeplattformer, hvorav mange er i den vestlige delen av golfen. Fiskerinæringen er også viktig og det fanges mye krabbe og reker. Det høstes også mye østers fra kyststrøkene rundt golfen. Andre viktige næringer i kystområdet er skipsfart, oljeraffinering og -lagring, papirproduksjon og turistnæring.

Kjente kystbyer ved golfen inkluderer Tampa, Saint Petersburg, Pensacola, Mobile, New Orleans, Beaumont, og Houston (alle i USA), Tampico, Tuxpam, Veracruz og Mérida (i Mexico), og Havanna (på Cuba).

Kystområdenes første beboere var grupper av amerikanske indianere, noe som inkluderte flere avanserte sivilisasjoner i det som er dagens Mexico. I perioden da europeerne gjorde sitt inntog i regionen ble området skueplass for mye konflikt mellom Spania, Frankrike og Storbritannia. Dagens beboere består i dag for det meste av spanskættede (Mexico, Cuba) og nordeuropeiskættede (USA).

Forurensning[rediger | rediger kilde]

Fiskebåter i Biloxi

Utslipp av nitrogen og fosfater i Mexicogolfen har økt gradvis gjennom årene, og utslippene er doblet siden 1950. Aktuelle anslag tyder på at tre ganger så mye nitrogen blir sluppet ut i golfen nå enn for tredve år siden.

Organismer som driver fotosyntese blomstrer opp, dør og synker, og forråtnelsesprosessene bruker opp det meste av oksygenet som er oppløst i vannet. Hver sommer er det nå et stort område, på størrelse med Massachusetts på over 18 000 km², sør for Louisiana-kysten som er oksygenfattig. Disse vannområdene har for lite oksygen til at vanlige organismer kan leve der. Dette området, som vokser for hvert år, er en stor trussel til fiskenæringen og folks helse i området.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Geographic Names Information System, GNIS ID 558730, utgitt 1. juni 2018[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d Gulf of Mexico Encyclopædia Britannica

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]