Colorado (Texas)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For den mer kjente elva Colorado, som går gjennom Grand Canyon, se Colorado (elv)
Colorado
LandUSAs flagg USA
DelstaterTexas
Lengde1 387 km
Nedbørfelt103 341 km²
MiddelvannføringBay City: 74 /s
StartDawson County
MunningMexicogolfen
Colorado
Kart over Colorado og nedbørfeltet
Kart
Colorado
32°39′29″N 101°41′49″V

Colorado er ei elv i delstaten Texas i USA. Den er 1 387 km lang, og er med det USAs 18. lengste elv[1] og også den lengste elva med både kilde og munning i delstaten Texas.

Elva renner sørøstover fra Vest-Texas (med begynnelse i Dawson County) via delstatshovedstaden Austin, og videre ut i Matagordabukta og Mexicogolfen. Mellom ytterpunktene flyter den blant annet gjennom Ballinger, Marble Falls, Austin, Bastrop, Smithville, La Grange, Columbus, Wharton og Bay City.

Det er elleve kunstige demninger langs elveløpet, og nær utløpet brukes vann for å kjøle ned atomreaktorer. Etter den amerikanske borgerkrigen har ikke Colorado hatt noen betydning for samferdsel.

Colorado har gjennom tidene hatt flere andre navn. Indianerne har kalt den både Kanahatino (av caddoene) og Pashohono. I 1684 kalte oppdagerne Juan Domínguez de Mendoza og Nicolás López elva for San Clemente. I 1687 kalte den franske oppdageren René Robert Cavalier, Sieur de La Salle elva for La Sablonnière. Det nåværende navnet, «Colorado», er spansk for rødfarget, dette til tross for at vannet er klart. Navnet ble antakelig gitt av Alonso De León, egentlig tiltenkt en annen elv, Brazos, og senere forvirring førte til at navnet ble gitt til den nåværende elva Colorado.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]