Yngre dryas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tre temperaturkurver, hvor den røde fra Grønlandsisen (GRIP), tydelig viser yngre dryas som en bølgedal til venstre for midten. De to andre kurvene er fra Antarktis, og viser mindre utslag på den sørlige halvkule. Moderne tid med høye temperaturer mot venstre, istiden er de to tredjedelene av hver kurve mot høyre.
Vegetasjonssoner i Europa under yngre dryas

Yngre dryas var en periode under varmeperioden som gjorde slutt på den siste istiden, hvor man fikk et plutselig tilbakefall og lavere temperaturer over store deler av kloden. Perioden inntrådte antakelig omkring år 10 900–9 600 f.Kr, og varte altså i drøye tusen år.

Sannsynligvis oppstod yngre dryas da en isbarrière i St. Lawrence–dalen i dagens Canada brast, og store mengder iskaldt brevann fra innsjøer (Lake Agassiz) rant ut i Nord-Atlanteren. Vannmassene kjølte ned havsirkulasjonen i Atlanteren, og temperaturene på land sank særlig i Amerika, Europa og Afrika. Tilsiget av smeltevann reduserte også saltinnholdet (og dermed tettheten) i de nordlige havene, slik at Golfstrømmen svingte sørover. Men mot slutten av yngre dryas steg temperaturen på Grønland med hele åtte grader på ti år, hvilket tilsvarer at Skandinavias klima ble byttet ut med et middelhavsklima i løpet av bare et tiår. Man vet ikke hva denne raske temperaturstigningen skyldes.[1]

Under yngre dryas ble klimaet tørrere i Midtøsten, og nyere forskning antyder at denne forverringen førte til framveksten av jordbruk i landsbyer hvor folk allerede levde stedbundet (se Abu Hureyra). Slik kan yngre dryas ha bidratt til å sette igang den viktige utviklingen med jordbruk, selv om det først var etter periodens slutt, omkring 8 800 f.Kr., at sterk befolkningsvekst i Midtøsten falt sammen med overgang til virkelig intensivt jordbruk.

Dryas er det latinske navnet på den arktiske planten reinrose, som er blant de første som sprer seg til landområder når isen trekker seg tilbake.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bill Bryson: En kort historie om nesten alt, forlaget Gyldendal, Oslo 2005, ISBN 82-05-33391-2