Hopp til innhold

Kuskokwim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kuskokwim
LandUSAs flagg USA
DelstatAlaska
Lengde1 165 km
Nedbørfelt120 000 km²
Middelvannføring1 900 /s
MunningBeringhavet
Kuskokwim
Kuskokwims nedbørfelt
Kart
Kuskokwim
61°42′00″N 157°10′00″V

Kuskokwim (yupik: Kusquqvak) er ei 1 165 km lang elv i det sørvestre Alaska i USA. med unntak av det aller øverste løpet er elva bred og flat over det hele, og er dermed en nyttig transportrute for mange typer fartøyer.

Elva har utspring i flere grener i det sentrale og sørlige Alaska. Den 400 km lange North Fork begynner i Kuskokwimfjellene, rundt 320 km vest-sørvest for Fairbanks og renner mot sørvest i et vidt dalføre. South Fork (320 km) begynner i den sørvestre delen av Alaskakjeden, vest for Mount Gerdine og renner nord-nordvetover gjennom fjellene. De to grenene løper sammen nær Medfra og renner derfra mot sørvest.

I det sørvestre Alaska kommer elva ut fra Kuskokwimfjellene i et enormt slettelandskap med utallige innsjøer, sør for elva Yukon, omringet av endeløse granskoger. Elva passerer en rekke eskimo-landsbyer, herunder Aniak. Sørvest for Bethel, den største bosetningen langs elva, vider den seg ut til et bredt, sumpete delta som munner ut i Kuskokwimbukta rundt 80 km sør-sørvest for Bethel.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]