Manuel de Arriaga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Manuel José de Arriaga

Manuel José de Arriaga Brum da Silveira (født 8. juli 1840 i HortaAsorene, død 5. mars 1917 i Santos-o-Velho, Lisboa) var en portugisisk advokat, sikter, politiker, president og den første statsadvokaten i Portugal.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Han ble utnevnt til den første presidenten i det første portugisiske republikk. Han satt som president i Portugal mellom den 24. august 1911 og 26. mai 1915 og han ble etterfulgt av Teófilo Braga som satt i litt over to måneder før han ble etterfulgt av Bernardino Machado som var president frem til 1917.

Manuel var medlem av det portugisiske republikanske partiet og han var en aktiv parlamentariker under det konstitusjonelle monarkiet til kong Luís I. Manuel var aktiv i debatter angående reformering av utdanning, straffeloven og fengsler.

Det vites lite om hans tidlige liv unntatt at han ble født inn i en aristokratisk familie som sønn av Sebastião de Arriaga Brum da Silveira og Maria Cristina Pardal de Arriaga som i tillegg til Manuel fikk fem barn til. Arriagas far var en rik kjøpmann fra Lisboa.

Den unge Manuel var barnebarn av general José Sebastião de Arriaga Brum da Silveira, som utmerket seg i Peninsular Wars, og han var grandnevø av en dommer i Portugals Høyesterett. Arriaga giftet seg i en alder av 30 år og seks barn ble født, to gutter og fire jenter.