António Ramalho Eanes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eanes (til venstre) sammen USAs utenriksminister George Schultz

António dos Santos Ramalho Eanes (født 25. januar 1935 i Alcains, Castelo Branco i Portugal) er en portugisisk militær og politiker.

Som militær tjente Eanes i Portugals afrikanske kolonier. Under militærkuppet 25. april 1975 tjenestegjorde han i Angola, der han sluttet seg til kuppmakernes Movimento das Forças Armadas (MFA). Etter at han vendte tilbake til Lisboa ble han utnevnt til president av landets nye militære makthavere. Eanes sto på de moderate kreftenes side under den interne striden i MFA og sørget for utrenskning av mer radikale elementer.

Ved overgangen til demokrati stilte Eanes til valg og i 1976 stemte velgerne ham inn som Portugals president med 60,8 prosent av stemmene i første valgomgang. Han vant gjenvalg i 1980, også denne gang i første valgomgang, men med noe redusert oppslutning (55,9 prosent). Ved presidentvalgene stilte Eanes som uavhengig. Han var ellers knyttet til de militære kuppmakerne fra 1975 og sto som forsvarer av de sosialistiske målsettingene disse hadde fått innført i Portugals konstitusjon. Eanes sto også som forsvarer av de militæres rolle i portugisisk politikk, også institusjonelt gjennom Revolusjonsrådets konstitusjonelle vokterrolle, men måtte her etter hvert gi tapt for mer demokratiske krefter. Da han gikk av som president i 1986 ble han leder av Partido Renovador Democrático. Han gikk av som partileder i 1987.

Eanes ble i 1978 tildelt storkors med kjede av St. Olavs Orden.

Eanes ble etterfulgt som president av sosialisten Mário Soares.