Leangen stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Leangen stasjon
Leangen station building.jpg
Stasjonsbygningen fra 1944.
LandNorge Norge
StedLeangen
KommuneTrondheim
Distanse3,49 km
Høyde33,6 moh.
Åpnet17. oktober 1881
Tjenester
Linje(r)Meråkerbanen, Nordlandsbanen, Stavne-Leangenbanen
Plattform(er)2
Posisjonskart
Leangen stasjon ligger i Trøndelag
Leangen stasjon
Leangen stasjon
Leangen stasjon (Trøndelag)
Koordinater: 63°26′13″N 10°27′51″Ø

Leangen stasjon
63°26′12″N 10°27′51″E

Den opprinnelige stasjonsbyningen, beliggende på motsatt side av dagens, var et eksemplar av en typestasjon benyttet en rekke steder, først og fremst på Meråkerbanen og Østfoldbanen. Typestasjonen ble tegnet av P.A. Blix

Leangen stasjon er en jernbanestasjon på Meråkerbanen i bydelen Leangen øst for Trondheim. Fra Leangen går forbindelseslinjen Stavne-Leangenbanen til Stavne stoppestedDovrebanen.

Stasjonen åpnet i 1881, og betjenes av lokaltog fra Vy. Stasjonen har vært fjernstyrt fra Trondheim stasjon siden 1976 og ubetjent siden 1984. Dagens stasjonsbygning er fra 1944. Den har lenge vært planlagt revet. Stasjonen betjener industriområder og nærliggende boligarealer på Leangen og de store kjøpesentrene Lade Arena og Sirkus Shopping som ligger på hver sin side av jernbanelinjen.

Fra Leangen stasjon gikk det et langt sidespor til bedrifter langs Haakon VIIs gate og på Lade. Sporet ble nedlagt i 1995 grunnet manglende vedlikehold og økonomisk støtte fra de ulike bedriftene. Det var stor trafikk på dette sidesporet og stasjonen ble utstyrt med en rekke oppstillingsspor i den anledning. Disse er i 2018 fortsatt på plass, men lite i bruk.

Leangen stasjon skal flyttes lenger vest slik at en får bedre overgangsmuligheter til det øvrige kollektivsystemet i området, særlig det nye Metrobuss-systemet. Arbeidet med den nye stasjonen startet 1. september 2018 og skal være ferdig 1. august 2019, i følge Bane NOR.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige stasjon   Bane NOR.png   Neste stasjon
nedlagt:Ladalen
Meråkerbanen
Stavne-Leangen-banenEndestasjon
Regionaltrafikk
26Røros - Trondheim S - Rotvoll
26Lerkendal - Trondheim S - Steinkjer