Koppang stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Koppang stasjon
LandNorges flagg Norge
Stasjonsnummer0920.000
StedKoppang
KommuneStor-Elvdal
Opprettet14. desember 1875
Høyde o.h.353 meter
Distanse246,81 km
Høyde352,6 moh.
ArkitektGeorg Bull (1875),
Arvid Sundby og Ina Backer (1959)
EierBane NOR
Operatør(er)SJ Norge
Rehabilitert1959
Åpnet14. desember 1875
Tjenester
Linje(r)Rørosbanen
Rute(r)R60
Posisjonskart
Koppang stasjon ligger i Innlandet
Koppang stasjon
Koppang stasjon
Koppang stasjon (Innlandet)
Kart
Koppang stasjon
61°34′22″N 11°02′38″Ø

Den gamle stasjonsbygningen i 2010
Den nåværende stasjonsbygningen i 2018

Koppang stasjon er en jernbanestasjon på Rørosbanen. Stasjonen ligger ved tettstedet Koppang i Stor-Elvdal kommune og ble åpnet i 1875, to år før hele Rørosbanen ble åpnet. Stasjonsbygningen er tegnet av arkitekten Georg Andreas Bull og er den siste gjenværende bygning av hans «Stor National». Den bygningen ble utfaset til fordel for en stasjonsbygning ved siden av som ble tatt i bruk i 1959. Stasjonen ble gjort fjernstyrt i 1991 og er i dag ubetjent, men fungerer som skysstasjon for videre reise med buss og taxi. Stasjonen er utstyrt med en tømmerterminal. Fra Koppang stasjon til Oslo S er det 246,81 km.

Stasjonens historie[rediger | rediger kilde]

Fra Rørosbanens åpning i 1877 og helt fram til 1885 måtte togreisende mellom Østlandet og det nordenfjeldske overnatte på Koppang. Dette førte til stor aktivitet ved stasjonen og gjorde at området rundt dette samferdelspunktet vokste. Lokomotivene måtte settes inn i staller og de reisende måtte bli innlosjert på hoteller (losjihus) som ble reist på gangavstand fra stasjonen. Det mest betydningsfulle av disse losjihusene var Hansens hotell som ble revet så sent som i 2001.

Stasjonsområdet på Koppang, med den gamle stasjonsbygningen, ett gjenværende hotell og den victorianske jernbaneparken samt en større betjentbolig med et uthus tegnet av arkitekten Peter Andreas Blix, utgjør et historisk jernbanemiljø fra Rørosbanens begynnelse hvor reisen mellom Kristiania og Trondhjem tok flere dager og inkluderte båtreise med DS SkibladnerMjøsa, bespisning og overnattinger.

Den 30. september 2010 ble stasjonsområdet gjenåpnet i ny utforming, med forlengelse av plattform på 100 meter, ny parkeringsplass og bussoppstillingplasser samt opparbeidelse av grøntarealer og jernbaneparken. Parken er for øvrig en av Norges eldste offentlige parker, og var opprinnelig utformet i viktoriansk hagestil, også kalt gartnerstil. Hele denne rehabiliteringen kostet i underkant av seks millioner kroner.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NRK.no – Nå går alt så mye bedre (Av Knut Sveen. Publisert og besøkt 30. september 2010)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige stasjon     Neste stasjon
nedlagt: Bjørånes
Rørosbanen
Fjerntrafikk
R60Trondheim S - Røros - Hamar