Lade

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Se også: Lade (NTNU)
Lade
Lade flyplass (1951) (27221903134).jpg
Lade og Lade flyplass
Basisdata
BydelØstbyen
KommuneTrondheim
Grenser tilLadehammeren, Lademoen, Ringve, Reina, Leangen, Dalen, Nyhavna, Bromstad, Strindheim
NavnebakgrunnGammelnorsk Hlaðir, ladested
Beliggenhet

Lade
63°26′44″N 10°26′50″Ø

Lade gård
City Lade

Lade (gammelnorsk: Hlaðir, ladested) er en liten bydel på Ladehalvøya nordøst i Trondheim. Bydelen ligger ved Trondheimsfjorden og har flere av Trondheims få strender. Bydelen har 6 000 innbyggere.

På Lade finner man kjøpesentrene City Lade, Lade Arena, samt en rekke interiørforretninger. På Lade ligger også Ringve botaniske hage, Ringve Museum, Ringve videregående skole og Lade idrettsanlegg.

Tidligere var også Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet representert på Lade, men det tidligere universitetsbygget er nå omgjort til leilighetskompleksene «Ladeporten», «Livet på Lade» og Håkon Magnusson borettslag (tidligere «Lade ungdomsboliger» og «Startbo Lade»).

Under siste verdenskrig hadde tyske Luftwaffe flyplass for jagerfly på Lade. Flyplassdriften fortsatte i sivile hender fram til 1965. Kun en enkelt hangar står igjen som minne fra denne epoken. Landingsstripen utgjør i dag vegen Haakon VIIs gate.

Ladestien er en tursti som går langs stranda fra det gamle ladestedet (utskipingshavn for handel) under Ladehammeren til Rotvoll, Grilstad og Ranheimsfjæra .

Lade gård[rediger | rediger kilde]

På hver sin haug i landskapet ved Lade Allé ligger Lade gård, Ringve gård, Devle gård og Leangen (Nordre) gård. Fra hver av gårdene er det vid utsikt utover sjøen. Lade gård kan føre sin historie tilbake til den gang den var hovedsete for ladejarlen. Jarlene var egentlig overherre over Hålogaland, men i løpet av tidlig vikingtid ekspanderte de sørover og la under seg også Trøndelag. Videre utover spilte de en vesentlig rolle i rikssamlingsprosessen.

Ladejarlene[rediger | rediger kilde]

Fjellrenseanlegg[rediger | rediger kilde]

Ladehammeren renseanlegg er et fjellrenseanlegg på Lade som renser avløpsvann fra 115 000 personer i østre deler av Trondheim by. Renset avløpsvann slippes ut på 42 meters dyp i Trondheimsfjorden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]