League of Women Voters

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
League of Women Voters
Org.formForening
Stiftet1920
LandUSA
HovedkontorWashington D.C.
FokusUSAs politiske system[1]
FormålAvstemning, valg i USA[1]
IdeologiLiberal feminisme
Grunnlegger(e)Carrie Chapman Catt
MottoEmpowering Voters. Defending Democracy.[2]
Nettstedlwv.org (en)[3]

League of Women Voters (LWV) er en amerikansk tverrpolitisk organisasjon som arbeider for likestilling og jenters og kvinners rettigheter, og særlig for politisk representasjon av kvinner. Den er en av USAs største kvinneorganisasjoner med en halv million medlemmer og USAs eldste kvinnesaksorganisasjon, og er åpen for alle kjønn. Organisasjonen har røtter tilbake til kvinnesaksmøtet på Seneca Falls i 1848 og er en videreføring av National American Woman Suffrage Association (NAWSA), den største organisasjonen som arbeidet for kvinners stemmerett i USA. League of Women Voters er ved siden av den nyere National Organization for Women (NOW) en av de to store organisasjonene innen den progressive, liberale kvinnesaksbevegelsen i USA. Organisasjonen står nær det demokratiske partiet, selv om den tradisjonelt har regnet seg som tverrpolitisk. Idag arbeider LWV for å gi informasjon om valg og hjelp til velgerregistrering. I tillegg støtter LWV en rekke progressive saker som helsereform, valgreform, abortrettigheter, LHBTQIA+-rettigheter,[4] miljø- og klimapolitikk, og begrensning og regulering av adgangen til å bære våpen. Organisasjonen har også hatt et stort fokus på FN-systemet. LWVs forløpere var Gina Krogs viktigste forbilde da hun dannet Norsk Kvinnesaksforening i 1884, og NKF tok sitt symbol solsikken fra det amerikanske forbildet. LWVs første president Carrie Chapman Catt var også den første presidenten i NKFs moderorganisasjon International Alliance of Women.[5]

Historie[rediger | rediger kilde]

Foreningen er en videreføring av National American Woman Suffrage Association (NAWSA), som var den ledende organisasjonen innen den liberale kvinnesaks- og stemmerettsbevegelsen i USA. NAWSA hadde røtter i det organiserte kvinnesaksarbeidet Elizabeth Cady Stanton innledet gjennom organiseringen av kvinnesaksmøtet på Seneca Falls i 1848. Fra 1851 innledet Stanton et nært samarbeid med Susan B. Anthony. I 1866 organiserte Stanton og Anthony den ellevte National Women's Rights Convention, som vedtok å omdanne seg til American Equal Rights Association (AERA). Medlemmene bestod av kvinner og menn som kjempet for like rettigheter og stemmerett både for kvinner og svarte, og blant lederskikkelsene i foreningen var Lucretia Mott, Lucy Stone og Frederick Douglass. AERA brøt sammen etter en konfliktfylt kongress i 1869 på grunn av politisk uenighet, og to organisasjoner som bare arbeidet for kvinners stemmerett ble dannet i etterkant av kongressen, National Woman Suffrage Association (NWSA) og American Woman Suffrage Association (AWSA). De to organisasjonene fusjonerte i 1890. Da Carrie Chapman Catt ble president i NAWSA begynte organisasjonen å systematisk rekruttere velstående medlemmer av den borgerlige kvinneklubbevegelsen, og NAWSA ble USAs største frivillige organisasjon med to millioner medlemmer.

Da NAWSAs hovedmål om kvinnelig stemmerett ble oppnådd i 1920 ble organisasjonen omdannet til League of Women Voters, som hadde som mål å arbeide for politisk representasjon av kvinner. NAWSAs siste president Carrie Chapman Catt ble dermed den første presidenten i League of Women Voters. Catt var også den første presidenten for International Alliance of Women (i perioden 1904–1923).

League of Women Voters har alltid vært en sterk støttespiller for FN og stod i 1940-årene bak en større kampanje i hele USA for å bygge opp offentlig støtte for FN.

League of Women Voters er åpen for alle uavhengig av kjønn. Organisasjonen er tverrpolitisk.[6]

Forbilde for Gina Krog[rediger | rediger kilde]

LWVs forløpere var inspirasjonen for Gina Krog da hun stiftet Norsk Kvinnesaksforening (NKF) i 1884; Krog tok til orde for å bruke «den amerikanske plattform» for å arbeide for like rettigheter i Norge og NKF overtok også den amerikanske liberale kvinnesaksbevegelsens symbol, solsikken, som også var NAWSAs logo.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b https://www.lwv.org/about-us/history; besøksdato: 19. september 2020.
  2. ^ https://www.lwv.org; besøksdato: 14. august 2020.
  3. ^ GRID-ID grid.446898.f[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ «The Status of LGBTQIA+ Rights in the US». League of Women Voters. Besøkt 12. juni 2023. 
  5. ^ Redaksjonen i Kvinnesaksnytt. «Kvinnesaksbevegelsen kjemper for alle jenter og kvinner!». Arkivert fra originalen 12. juni 2023. Besøkt 12. juni 2023. 
  6. ^ About us
  7. ^ Aslaug Moksnes (1984). Likestilling eller særstilling? Norsk kvinnesaksforening 1884–1913, s. 52, Gyldendal Norsk Forlag, ISBN 82-05-15356-6

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lee, Percy Maxim; Young, Louise Merwin; Young, Ralph B. (1989). In the public interest: the League of Women Voters, 1920–1970. Westport, Conn: Greenwood Press. ISBN 0-313-25302-1.