Et forsvar for kvinnens rettigheter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Et forsvar for kvinnens rettigheter
orig. A Vindication of the Rights of Woman
WollstonecraftVindicationWomanTitle.jpg
Forfatter(e)Mary Wollstonecraft
SpråkEngelsk
SjangerPolitisk filosofi
Utgitt1792
ForlagPax forlag, 2003
Oversetter(e)Toril Hanssen
Sider258

Et forsvar for kvinnens rettigheter, originaltittel A Vindication of the Rights of Woman: with Strictures on Political and Moral Subjects (1792), skrevet av Mary Wollstonecraft er en av de tidligste bøker med en feministisk filosofi. I boken argumenterer Wollstonecraft mot de pedagogiske og politiske teoretikerne som mente utdanning var lite passende for kvinner. Hun argumenterte at kvinner burde ha en utdanning passende til deres stilling i samfunnet, en stilling hun mente var sentral for nasjonen. Kvinner utdannet barn og kvinner kunne være menns «kamerater», mer enn bare hustruer. I stedet for å se på kvinner som pynt eller eiendom som kunne byttes bort ved giftemål hevdet Wollstonecraft at kvinner er mennesker med de samme grunnleggende rettigheter som menn.

Wollstonecraft ble påvirket til å skrive boken etter Charles-Maurice de Talleyrand i 1791 la frem en rapport om kvinners utdannelse for den franske nasjonalforsamlingen. I rapporten hevdet han at kvinner bare burde få opplæring i hushold. Wollstonecraft brukte sine kommentarer på denne spesielle hendelsen til å reise et generelt angrep på ulike krav og muligheter for de to kjønn, og kritiserte menn for å oppmuntre kvinner til å fordype seg i sitt følelsesliv. Et forsvar for kvinnens rettigheter ble skrevet i en hast for å påvirke en offentlig debatt, Wollstonecrafts plan var å skrive en mer utdypende andre del, men hun døde før hun nådde å fullføre det.

Selv om Wollstonecraft støtter lik behandling av kjønnene på bestemte områder i samfunnslivet, så sier hun ikke klart at kvinner og menn er likestilt. Hennes tvetydige uttalelser vedrørende kjønnenes stilling har siden gjort det vanskelig å klassifisere henne som en feminist i dagens betydning av begrepet. Selv om det er en vanlig oppfatning idag at Et forsvar for kvinnens rettigheter ble negativt mottatt av Wollstonecrafts samtidige, er det feil, det bygger på hennes ettermæle. Da hennes mann publiserte biografien Memoirs of the Author of A Vindication of the Rights of Woman i 1798 ga det samtiden et svært negativt inntrykk av Wollstonecraft. Et forsvar for kvinnens rettigheter ble derimot vel mottatt da den ble publisert i 1792.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]