Lars Andreas Larssen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lars Andreas Larssen
Født27. mars 1935[1]
Melbu[1]
Død29. januar 2014[1] (78 år)
Oslo[2]
Ektefelle Monna Tandberg (tidligere samboer)
Thrine Naumann (skilt)
Sonja Lid (skilt)
Søsken Trude Drevland
Barn Vetle Lid Larssen, Gaute Lid Larssen
Beskjeftigelse Teaterskuespiller, fjernsynsskuespiller
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Nordland fylkes kulturpris (1987)
Aktive år1958–2003
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Lars Andreas Larssen (født 27. mars 1935Melbu i Hadsel, død 29. januar 2014[3]) var en norsk skuespiller.

Virke[rediger | rediger kilde]

Larssen debuterte i 1958 på Folketeatret i stykket Cherrys have. Han var deretter ansatt ved Rogaland Teater i perioden 1959–62, og siden 1968 ved Nationaltheatret. Larssen var også en av de sentrale kreftene som var med på å etablere Teatret på Torshov hvor han særlig gjorde furore som komiker i Dario Fos Vi betaler ikke. Han spilte ellers i flere Ibsen-stykker.

Hans første filmrolle var i filmen Ni liv fra 1957 hvor han hadde en liten rolle. Han hadde en mer sentral rolle som «biskopens sønn» i filmen Herren og hans tjenere fra 1959 og som ordfører i filmen Piratene fra 1983. Larssen medvirket for det meste i biroller på film.

På TV var han mest kjent i rollen som rektor i familieserien Borgen skole som gikk på NRK i perioden 1988–91, og som «vis gammel mann i tårnet» i konkurranseserien Fangene på fortet som gikk på TV3 midt på 1990-tallet. Han spilte prest og eidvollsmann Jonas Rein i TV-serien 1814 (1989).[4]

Sammen med kona Sonja Lid startet han i 1962 Fredskontoret i Stavanger.[5] Etter hvert vokste det fram fredskontor i en rekke byer.

Lars Andreas Larssen var far til forfatteren Vetle Lid Larssen og filmskaperen Gaute Lid Larssen som han hadde fra sitt første ekteskap med forfatteren og skuespilleren Sonja Lid. Siden ble han gift med Thrine Naumann og de fikk sammen sønnen Lars Larssen Naumann som er rapper og er med i duoen Multicyde. Han var deretter samboer med skuespilleren Monna Tandberg. Han var bror til Høyre-politiker og tidligere ordfører i Bergen, Trude Drevland.

Annet[rediger | rediger kilde]

Det vakte en viss oppsikt da Larssen gikk til verbalt angrep på de ansvarlige for humorprogrammet Team Antonsen i 2004. Årsaken var en del innslag som omhandlet nordlendinger, blant annet Joker nord og Kari Bremnes, som Larssen oppfattet som harselas, både av Nord-Norge og nordlendinger. Larssen møtte Kristopher Schau til debatt på Redaksjon EN i NRK1 i den forbindelse. Avisen Nordlys, bl.a., stilte seg negativ til Larssens reaksjoner, og på lederplass ble det skrevet at «Larssen ble truffet av det moderne Nord-Norge». Larssen ba deretter om unnskyldning for sin reaksjon og opptreden, og deltok senere i selvironiske gjesteinnslag i det samme TV-program, altså Team Antonsen. Det var flere som etter disse hendelser stilte spørsmålstegn ved hans dømmekraft, som altså fant sted før diagnosen omtalt i det etterfølgende avsnitt ble offentliggjort.

I august 2007 gikk hans tidligere samboer, Monna Tandberg, ut med opplysningen om at Larssen led av Alzheimers sykdom, og at sykdommen hadde blitt merkbar allerede i 2003. Dette året fikk Larssen så store problemer med å huske teksten til en forestilling han hadde spilt i mange ganger før, nærmere bestemt Peer Gynt-spelet på Gålå, at han måtte be om avløsning. Etter dette gav han opp scenelivet. Tandberg gikk ut til mediene med dette fordi hun ønsket større åpenhet rundt sykdommen for å hjelpe de som er rammet og deres pårørende.[6]

Filmografi[rediger | rediger kilde]

TV-opptredener[rediger | rediger kilde]

Radioteater[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]