Belønningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Belønningen
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1980
Prod.landNorge
Lengde84 min.
SpråkNorsk
Bak kamera
RegiBjørn Lien
ProdusentOdd G. Iversen
Lasse Sæther
ManusforfatterBjørn Lien
MusikkFuzzy (som Jens-Wilhelm Pedersen)
Foran kamera
MedvirkendeRolf Søder
Joachim Calmeyer
Elsa Lystad
Tone Danielsen
Nils Sletta
Svein Sturla Hungnes
Prod.selskapTeamfilm AS
Premiere14. august 1980
Eksterne lenker

Belønningen er en norsk dramafilm fra 1980 med Rolf Søder i hovedrollen. Filmen handler om en hjemløs alkoholiker som får et ublidt møte med en gammel kjenning som var krigsprofittør under andre verdenskrig.

Filmen ble vist på NRK i 1985 og i 2011.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen handler om Reidar (Rolf Søder), som under krigen var involvert i illegalt arbeid. Etter krigen har det gått galt for ham; han sliter med nerver, drikker mye og betraktes som en boms. En dag mens han og kameratene henger utenfor polet for å få noen til å kjøpe sprit for seg, går han rett på Sverre (Joachim Calmeyer), og flasken knuses. Sverre og Reidar var begge i byggebransjen under krigen, men forskjellen er at Sverre tok arbeid for tyskeren, tjente gode penger og har fortsatt å gjøre det godt i etterkrigs-Norge. Reidar kjenner igjen Sverre, de havner i håndgemeng og politiet kobles inn.

Journalisten Unni (Tone Danielsen), som tilfeldigvis er vitne til slagsmålet, begynner å interessere seg for denne saken. Hun drar hjem til Ann (Elsa Lystad), Reidars ekskone, for å høre mer om det som skjedde under krigen.

Sverre og Reidars historier nøstes nå opp og i denne prosessen presenteres vi for deres familier og for etterkrigshistorien i Norge, og får en presentasjon av makt og avmakt som ikke nødvendigvis er flatterende for Norge.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

  • Rolf Søder fikk i 1981 Filmkritikerprisen for sin rolle i Belønningen.[1]
  • Filmen ble av norske Norske Kinosjefers Forbund kåret til den beste norske filmen laget i 1980. Utmerkelsen, den såkalte «Sølvklumpen», ble overrakt sommeren 1981.[2]
  • Filmen fikk sølvpris ved den 12. internasjonale filmfestivalen i Moskva i 1981. Festivalkomitéens begrunnelse var blant annet at «Belønningen er en seriøs, antifascistisk og antimillitaristisk film, og at den hjelper til med å skille løgn fra sannhet.» Særlig Rolf Søders prestasjoner i filmen ble trukket frem.[3]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aftenposten, lørdag 14. februar 1981, side 6.
  2. ^ Aftenposten, lørdag 20. juni 1981, side 9.
  3. ^ Aftenposten, onsdag 22. juli 1981, side 16.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]