Høvdingen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Høvdingen
Generell informasjon
Lengde131 min.
Bak kamera
RegiTerje Kristiansen
SjeffotografPaul René Roestad
KlippLillian Fjellvær
Foran kamera
MedvirkendeTerje Kristiansen
Prod.selskapÅsfilm A/S
Eksterne lenker

Høvdingen er en norsk film fra 1984 og den eneste Terje Kristiansen selv regisserte, med seg selv i hovedrollen i en tid da han var kinosjef på Ås.

Filmen handler om den fiktive Arne Strømberg og blir omtalt som et moderne kjærlighetsdrama. Høvdingen portretterer Strømberg på en komisk, men høyst dramatisk måte.

Uttalelsen «James Bond as he really is» ble i 1983 forsøkt anmeldt fra USA.[1] Fra Utenriksdepartementet ble det straks sendt en nominasjon til Oscar.[2]

Filmen hadde premiere 27. september 1983, hovedrolleinnehaverne ankom premierevisningen i åpen bil og på rød løper.[3] Tross at filmen som tilsiktet ble forbudt vist ved kinoen i Sem,[4] mottok den Grammygrisen fra rolleinnehaver Drøbak båtforening og spilte inn over en million kroner.[5] Kristiansen satte da opp busser fra Sem til Oslo. Året etter fikk Kristiansen prisen Sølvklumpen fra Norske Kinosjefers forbund.

Filmen hadde i 2001 en nypremiere på Ås der Kristiansens filmselskap befinner seg.[6] Et skuespill med utgangspunkt i filmmanuset hadde premiere i 2009 med Kristiansen i hovedrollen.

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien begynner med glassdesigneren Arne Strømberg som bygger nytt hus til sin datter Turid og gravide kone Eva han har levd med i 10 år. Hans ekskone Toril og deres to sønner kommer på besøk og krever mer bidrag fra han, samtidig som Toril erkjenner at hun fortsatt har følelser for Arne. Begge familiene blir med i begravelsen til Arnes mor. Besøket blir pinsomt, og Arnes eldre sønn sniffer lim og tar livet av en geit med en ljå. Arne sliter også på jobben, hvor ledelsen er negativ til hans designerplaner. En dag blir presset i hjemmet så sterkt at Arne tar livet av en kattunge. Han prøver å hindre sin familie i å forlate han ved å sage opp døren til sitt datters værelse med motorsag, til ingen nytte. Etter at Eva og Turid har reist begynner Arne å reflektere over sin fortid. Han finner ut at Eva har flyttet inn til sin elsker Harald Ås, som har blitt Turids stefar. Arne er sta, og nekter sin kone i å få rett til huset han fortsatt bygger på.

Arne tilbringer en kveld med medarbeideren Marit, og blir etter hvert promotert til teknisk sjef på arbeidsplassen, men møter fortsatt motstand. En dag forteller Toril at hun skal skilles fra sin mann Karl, og ønsker derfor at Arne overtar ansvaret for sønnene, noe han setter seg i mot. Han prøver å overtale Eva til å komme tilbake, men mislykkes. Når Evas fødsel nærmer seg velger hun å flytte tilbake, men hun vil ikke ha noe med sin mann å gjøre. Etter fødselen bestemmer paret seg for å bo sammen igjen, og huset blir endelig ferdigbygd. Arnes forhold til sine sønner er fremdeles iskaldt, og en dag brenner hans yngste sønn ned huset, og henger seg i sin mors kjeller. Arne flytter til slutt tilbake til sine foreldres hus med sin nye familie.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Terje Kristiansen spiller Høvdingen, hans kone Vibeke Løkkeberg er Høvdingens kone og Eva von Hanno er Høvdingens svigermor. Døtrene spilles av Kristiansen og Løkkebergs egne døtre, Tonje og Marie Kleivdal Kristiansen. I mindre roller så man Klaus Hagerup, Arne Hestenes og Sverre Anker Ousdal, og Sigbjørn Bernhoft Osa spilte rollen som familiens bestefar.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Krever 1 million dollar for bruk av Bond-navnet i Aftenposten (5.10.1983)
  2. ^ Per Haddal, Oscarnominasjon til Vibeke Løkkeberg? i Aftenposten (29.10.1983)
  3. ^ Høvding for en kveld i VG (28.9.1983)
  4. ^ Magne Skjæraasen, Snurrebassfeiden i Aftenposten (6.10.1984)
  5. ^ Per Haddal, Høvdingen har spilt inn en million kroner i Aftenposten (5.10.1984)
  6. ^ Bare fire så "Høvdingen" i Dagens Næringsliv (17.6.2001)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]