Noe helt annet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Noe helt annet
orig. Noe helt annet
Generell informasjon
SjangerKomedie
Utgivelsesår19. desember 1985
Prod.landNorge
Lengde75 min.
SpråkNorsk
Bak kamera
RegiMorten Kolstad
ProdusentOdd Ween
(produksjonsleder)
ManusforfatterTrond Kirkvaag
Knut Lystad
Lars Mjøen
MusikkNissa Nyberget
SjeffotografHalvor Næss
KlippTore Tomter
Foran kamera
MedvirkendeTrond Kirkvaag
Knut Lystad
Lars Mjøen
Eksterne lenker

Noe helt annet er en norsk spillefilm fra 1985.

Handlingen spinner rundt figuren Dracula, skapt av Bram Stoker, og er en crazykomedie. Et mangfold av norske kjendiser medvirket i filmen. Den var, som tittelen indikerer, inspirert av Monty Python-filmen And Now for Something Completely Different.

Handling[rediger | rediger kilde]

I åpningsscenen springer en merkelig mann med huggtenner (Trond Kirkvaag) gjennom Oslos gater. Han praier en taxi, men ender opp med å bite den kvinnelige sjåføren i halsen, og bilen krasjer. Fra mannens begravelse hopper filmen tilbake i tid for å dekke hele hans liv fram til hans dramatiske endelikt.

Det barnløse Bull-ekteparet oppdager en gråtende baby på trappen utenfor hjemmet sitt. En mørk vogn trukket av fire svarte hester forsvinner samtidig nedover veien i det fjerne. Bull-ekteparet beslutter å adoptere det nyfødte barnet i all hemmelighet.

Ekteparet får tak i en fødselsattest for barnet, via den mystiske doktor Vulvatt. Barnet får navnet Buffalo Bull. Men Buffalo vokser opp med en rekke merkelige handikap: han tåler ikke solskinn, hvitløk eller det kristne korset. Alt som barn oppdager han at han har sansen for blod, og kutter seg i samtlige fingre for å suge blod fra seg selv. I tillegg biter han, særlig ved fullmåne, og utvikler hoggtenner i steden for vanlige tenner.

Når han er omkring tjue, møter han en ung kvinne ved navn Svalbard (Linn Stokke) og blir forelsket i henne. Ved samme anledning bukker han imidlertid under for sin trang til blod og krever sitt første offer, uten at folk skjønner han er den skyldige. Etter forskjellige viderverdigheter går han berserk på en restaurant da han for første gang smaker pizza med hvitløk, og hans pinlige oppførsel får Svalbard til å gjøre det slutt med ham.

Flere år går, og en doktor overbeviser til slutt Buffalo om at hans vampyriske tilbøyeligheter bare er et utslag av sinnsforvirring; han må ganske enkelt isolere seg omkring fullmåne når trangen til blod er på det sterkeste. Samtidig møter han igjen Svalbard, som angrer på at hun brøt forlovelsen med ham tidligere. Hun inviterer ham hjem til seg og vil tilbringe natten med ham, men Buffalo vet at han vil ende opp med å bite henne, så han forlater leiligheten. Dermed er filmen tilbake i åpningsscenene, der den hardt plagede Buffalo biter en taxisjåfør og blir drept i bilkrasjet som følger.

Vi er igjen i Buffalos begravelse, der doktor Vulvatt er til stede, selv om de "religiøse" omgivelsene i kirken later til å plage ham sterkt (han er tydeligvis selv vampyr og muligens Buffalos sanne far). Plutselig går Buffalos kiste opp, og han står opp som en fullt utviklet vampyr (med make-up og påkledning i stil med Bela Lugosis klassiske Dracula). Samtidig har doktor Vulvatt gått aldeles i oppløsning, som om de hellige symbolene i kirken ble for mye for ham.

Svalbard følger uten å nøle med den gjenoppstandne Buffalo, og de unnslipper i samme vogn som en gang brakte ham som barn til ekteparet Bull (som om doktor Vulvatt hadde satt vognen igjen etter seg). De unnslipper med letthet politiet, og Buffalo tar Svalbard med seg til et hus, legger henne på en seng og blotter halsen hennes. Hun gjør ingen motstand da han skal til å bite henne, og muligens gjøre henne til sin udødelige partner. Da Buffalo bøyer seg over henne med vidåpen munn, går imidlertid kjeven hans av ledd. Svalbard greier å hjelpe ham, men Buffalo fortviler over å være mislykket selv som fullt utviklet vampyr. Han erklærer plutselig at han langt heller ville være komiker.

I filmens siste scener er han ganske riktig blitt stand-up-komiker (og har på mystisk vis fått sitt menneskelige utseende tilbake). De flaue vitsene hans får imidlertid ingen i publikum til å le. Anledningen er et jubileum for norske bakere, som skal feires med en bløtkake så enorm at den må bringes inn med helikopter. Kablene ryker, monsterkaken lander på Buffalo, og publikum får seg endelig en latter.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller
Vampyren «Buffalo» som nyfødt Karine Jørgensen
Vampyren «Buffalo» Trond Kirkvaag
«Vilton», samt flere småroller Knut Lystad
«Vulvatt», lege, prest Lars Mjøen
«Svalbard» Linn Stokke
«Fru Bull» Minken Fosheim
«Valentino» Geir Børresen
Kelner Dag Vågsås
Nabofrøken Turid Balke
«Hjortgunn» Mari Bjørgan
Politimann Ole Jacob Bull
Prest i begravelse Per Christensen
«Munnbjørn» Maryon Eilertsen
Nabofrue Vibeke Falk
Politikvinne Sølvi Foseide
Festgjest Klaus Hagerup
Lærerinnen Kine Hellebust
Bankvakt Aamund Johannesen
Rettsbetjent Ingolf Karinen
Taxisjåfør Marianne Krogness
Forsvarer Lars Andreas Larssen
Sykesøster Marianne Mörch
Professor Henrik Scheele
«Bernaise» Hege Schøyen
Sanitetssøster Anne Stray
Kirketjener Bjørn Sundquist

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]