Ni liv (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For boka med samme tittel, se Ni liv, historien om Jan Baalsrud. For bandet, se Ni liv (band)
Ni liv
Generell informasjon
SjangerKrigsfilm / Biografi
Prod.landNorge
Utgivelsesår1957
Lengde99 min.
SpråkNorsk
Bak kamera
RegissørArne Skouen
ManusforfatterArne Skouen
Basert påDavid Howarths dokumentarbok We Die Alone
ProdusentOlav Eide
(produksjonsleder)
KomponistGunnar Sønstevold
SjeffotografRagnar Sørensen
KlipperBjørn Breigutu
Foran kamera
MedvirkendeJack Fjeldstad
Henny Moan
Annen informasjon
FilmformatSort/hvitt
Eksterne lenker

Ni liv er en norsk film fra 1957, regissert av Arne Skouen og med Jack Fjeldstad i hovedrollen. Filmen skildrer Jan Baalsruds dramatiske flukt fra tyskerne til Sverige under krigen i etter en mislykket sabotasjeaksjon i Troms. Filmen er basert på boken Ni liv, historien om Jan Baalsrud av David Howarth.

Filmen ble nominert til Oscar i klassen for beste utenlandske film i 1957, men tapte for Federico Fellinis Cabirias netter.

I 1991 ble Ni liv kåret til tidenes beste norske film av det norske kinopublikumet.[1] Under Bergen Internasjonale filmfestival i 2005, kåret fagjuryen også Ni liv til tidenes beste norske film[2]

En nyinnspilling av Harald Zwart ble lansert i 2017. Denne heter Den tolvte mann og avviker en del fra den første filmatiseringen.[3]

Handling[rediger | rediger kilde]

Jan Baalsrud og elleve andre norske kommandosoldater fra Shetland kommer den 29. mars 1943 med motorkutter «Bratholm» til Toftefjord i Troms. Deres oppdrag er å sprenge flyplassenBardufoss. De blir angitt og båten blir oppdaget og skutt i senk av tyskerne. Jan Baalsrud er den eneste som klarer å flykte, de andre blir skutt. Etter mange utrolige strabaser klarer han, ved hjelp av gode nordmenn å ta seg fram mot Sverige. Han blir snøblind og går seg vill i Lyngsalpan. I en uke ligger han gjemt i en forfallen hytte og han må selv amputere ni tær på grunn av koldbrann. Først to måneder senere, etter å ha ligget i flere uker i en snøhule på fjellet, kan han krysse grensen til Sverige og til friheten.

Sitat- Han er som katta, han har ni liv.

- Han kjem te å trenge alle ni før vi har han over grensa.

Sitat
– Baalsruds hjelpere i Ni liv[4]

Forskjell mellom film og virkelighet[rediger | rediger kilde]

Filmen er i stor grad historisk riktig, men enkelte hendelser i filmen er overdrevet eller i strid med hva vitner fra lokalbefolkningen senere har fortalt. For eksempel ble ikke Baalsrud beskutt av tyskerne da han passerte Lyngseidet. Ifølge reindriftssamen som fraktet Baalsrud til Sverige ble han heller ikke forfulgt av tyske patruljer da han ble fraktet over gransen til Sverige i sluttscenene.

Trivia[rediger | rediger kilde]

Det er en tradisjon at filmen vises årlig av Tromsøstudentenes idrettslag (TSI) før de legger ut på Baalsrud-marsjen i Jans fotspor.

NRK sendte i 2014 en dokumentarserie hvor spesialsoldatene Ronny Bratli og Rune Gjeldnes ble fulgt av et filmteam mens de gikk samme løype som Jan Baalsrud og intervjuet gjenlevende og etterkommere av personer som hjalp han under flukten. Serien brukte klipp fra filmen Ni liv for illustrasjon/sammenligning.[5]

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aftenposten morgen - Filmen «Ni Liv» udødelig (10.3.1991, side 1)
  2. ^ Publikumsjuryen gav førsteprisen til Flåklypa grand prix istedenfor Ni liv
  3. ^ Dagbladet - Zwarts film om krigshelten Jan Baalsrud filmes i Troms (8.2.2016)
  4. ^ Jan Langlo og Ingvald Bergsagel Jasså, døkk sit og glor? Samlaget 2008
  5. ^ NRK nett-TV I Jan Baalsruds fotspor: Soldat med flere enn ni liv

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]