Monna Tandberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Monna Tandberg
Monna Tandberg.jpg
Monna Tandberg i 1966
Født Monna Benedicte Tandberg
2. juli 1939
Oslo
Ektefelle 1. Per Bronken,
2. Arild Brinchmann,
og 3. Lars Andreas Larssen (samboere).
Samboer Lars Andreas Larssen
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Per Aabels ærespris
Aktive år 1960
Kjente roller Antigone, Hedda Tesman, Rebekka West, Dronning Fjellrose.
IMDb IMDbRedigere på wikidata

Monna Benedicte Tandberg (født 2. juli 1939 i Oslo) er en norsk skuespillerinne. Hun har i store deler av sin karriere har vært knyttet til Nationaltheatret, hvor hun i 1960 hadde sin debut i lystspillet Det smeller i dørene.

Teaterengasjementer[rediger | rediger kilde]

I perioden 1960-64 var Tandberg ansatt i Fjernsynsteatret hvor hun blant annet hadde sentrale roller i Sofokles' Antigone og Hushjelpene av Genet. I perioden 1964-69 var hun ansatt ved Det norske teatret med roller som Nora i Ibsens Et dukkehjem, Ofelia i Hamlet og Rebekka West i Rosmersholm. I 1969 var hun igjen tilbake til Nationaltheatret hvor hun spilte hovedrollen i Hedda Gabler og annet.

Av nyere roller hadde hun i 2000 stor suksess med VaginamonologeneTorshovteatret. Høsten 2001 spilte hun seg selv i Biografi på Amfiscenen, og høsten 2003 spilte hun den gamle damen i Jo Strømgrens Antikvariatet. Tidlig i 2006 var hun aktuell i Til Damaskus og i Blodbryllup, og høsten samme år spilte hun sammen med Jan Grønli i Når vi døde ..., (som var en adapsjon over Henrik Ibsens Når vi døde vågner). Forestillingen hadde premiere under Ibsenfestivalen 2006. Det ble i 2006 summert at Monna Tandberg hadde tolket mer sytti roller på Nationaltheatret.

Film og fjernsyn[rediger | rediger kilde]

Monna Tandberg har gjort seg bemerket for flere flotte rolletolkninger også på film. Således står hennes Hedda (Tesman) i Ibsens Hedda Gabler fra 1975, for Fjernsynsteatret som den ultimate fremstilling av stykket. Likevel har Monna Tandberg for det meste hatt biroller i dette medium, og i kinoformat erobret hun lerretet så sent i karrieren som i 1982 med filmen Leve sitt liv. På TV har hun i de senere år hatt den bærende rollen som "Dronning Fjellrose" i NRK Fjernsynets serie for barn, Jul i Blåfjell, fra 1999.

Ordener og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Monna Tandberg ble utnevnt til Ridder 1 av St. Olavs Orden i november 2007. Ved utnevnelsen ble det lagt vekt på «hennes levende og gripende i tolkninger av mange ulike roller, gjennomført med stor suksess. Det er også lagt vekt på hennes bearbeidelse av manuskript til kvinnemonologene. Rollene er svært forskjellige i form og innhold, men de er mesterlig fremført.» I 2009 ble hun tildelt Gammleng-prisen i klassen skuespiller.

Annet[rediger | rediger kilde]

Tandberg har vært gift med regissøren Per Bronken og teatersjefen Arild Brinchmann, senere samboer med skuespiller Lars Andreas Larssen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

På film[rediger | rediger kilde]

På TV[rediger | rediger kilde]