Monna Tandberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Monna Tandberg
Monna Tandberg.jpg
Monna Tandberg i 1966
Født Monna Benedicte Tandberg
2. juli 1939
Oslo
Ektefelle 1. Per Bronken,</br:> 2. Arild Brinchmann,</br:> og 3. Lars Andreas Larssen (samboere).
Samboer Lars Andreas Larssen
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Per Aabels ærespris
Aktive år 1960 -
Kjente roller Antigone, Hedda Tesman, Rebekka West, Dronning Fjellrose.
IMDb IMDbRedigere på wikidata

Monna Benedicte Tandberg (født 2. juli 1939 i Oslo) er en norsk skuespillerinne. Hun har i store deler av sin karriere har vært knyttet til Nationaltheatret, hvor hun i 1960 hadde sin debut i lystspillet Det smeller i dørene.

Teaterengasjementer[rediger | rediger kilde]

I perioden 1960-64 var Tandberg ansatt i Fjernsynsteatret hvor hun blant annet hadde sentrale roller i Sofokles' Antigone og Hushjelpene av Genet. I perioden 1964-69 var hun ansatt ved Det norske teatret med roller som Nora i Ibsens Et dukkehjem, Ofelia i Hamlet og Rebekka West i Rosmersholm. I 1969 var hun igjen tilbake til Nationaltheatret hvor hun spilte hovedrollen i Hedda Gabler og annet.

Av nyere roller hadde hun i 2000 stor suksess med VaginamonologeneTorshovteatret. Høsten 2001 spilte hun seg selv i Biografi på Amfiscenen, og høsten 2003 spilte hun den gamle damen i Jo Strømgrens Antikvariatet. Tidlig i 2006 var hun aktuell i Til Damaskus og i Blodbryllup, og høsten samme år spilte hun sammen med Jan Grønli i Når vi døde ..., (som var en adapsjon over Henrik Ibsens Når vi døde vågner). Forestillingen hadde premiere under Ibsenfestivalen 2006. Det ble i 2006 summert at Monna Tandberg hadde tolket mer sytti roller på Nationaltheatret.

Film og fjernsyn[rediger | rediger kilde]

Monna Tandberg har gjort seg bemerket for flere flotte rolletolkninger også på film. Således står hennes Hedda (Tesman) i Ibsens Hedda Gabler fra 1975, for Fjernsynsteatret som den ultimate fremstilling av stykket. Likevel har Monna Tandberg for det meste hatt biroller i dette medium, og i kinoformat erobret hun lerretet så sent i karrieren som i 1982 med filmen Leve sitt liv. På TV har hun i de senere år hatt den bærende rollen som "Dronning Fjellrose" i NRK Fjernsynets serie for barn, Jul i Blåfjell, fra 1999.

Ordener og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Monna Tandberg ble utnevnt til Ridder 1 av St. Olavs Orden i november 2007. Ved utnevnelsen ble det lagt vekt på «hennes levende og gripende i tolkninger av mange ulike roller, gjennomført med stor suksess. Det er også lagt vekt på hennes bearbeidelse av manuskript til kvinnemonologene. Rollene er svært forskjellige i form og innhold, men de er mesterlig fremført.» I 2009 ble hun tildelt Gammleng-prisen i klassen skuespiller.

Annet[rediger | rediger kilde]

Tandberg har vært gift med regissøren Per Bronken og teatersjefen Arild Brinchmann, senere samboer med skuespiller Lars Andreas Larssen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

På film[rediger | rediger kilde]

På TV[rediger | rediger kilde]