Statens teaterhøgskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Statens teaterhøgskole ble etablert med integrert treårig skuespillerutdanning i 1953, da under navnet Statens Teaterskole.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Skolen holdt i mange år til i NjårdhallenMakrellbekken i Oslo.[1]

Skolen fikk høyskolestatus i 1982. Den er en av tre institusjoner som tilbyr skuespillerutdanning på høgskolenivå, men har fremdeles nasjonalt eneansvar for utdanning av sceneinstruktører.[trenger referanse]

I 1996 ble Statens Teaterhøgskole en del av Kunsthøgskolen i Oslo, og heter siden da Teaterhøgskolen. I 2003 ble skolen samlokalisert med Operahøgskolen og Balletthøgskolen i Seilduksfabrikken på Grünerløkka i Oslo.

Opptak[rediger | rediger kilde]

Skolen tar årlig opp 8 studenter blant 500-800 søkere. Man må gjennom tre runder med opptaksprøver. På den første fremfører man kun en monolog. Fra første opptaksprøve er det ca. 120 som går videre. På andre prøve fremfører man igjen en monolog og man kan i tillegg bli utfordret til improvisasjon. Da improviserer man innenfor en gitt situasjon, sammen med en fra juryen. Kommer man videre fra denne er tredje prøve fra en uke til ti dager lang. Da blir man testet i alt fra sang, dans, rolleinstruksjon og scenedialog.

Juryene består i hovedsak av 3 personer på 1. prøve, 4 personer på 2. prøve, og opptil 5 personer på 3. prøve. Juryen er forskjellig fra prøve til prøve, fra år til år, og er en miks av skolens lærere, tidligere elever og freelance fagpersoner fra teaterfeltet.

Fra 2013 tilbyr Teaterhøgskolen også masterstudium i skuespill, regi og scenetekst, og fra 2015 også i scenografi. Det tas opp 8 skuespillere, 3 instruktører og 3 scenetekststudenter til den toårige masterutdanninga. Det er opptak til masterutdanningene annethvert år. Skolen tilbyr også PPU i teater.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «NRK TV - Se Teaterspeilet» (norsk). 9. mai 1969. Besøkt 12. januar 2018. «NRKs interne arkivbeskrivelse av programmet / Filminnslag rull 1: Teaterskolen. Ballettundervisning. Leseprøve på stykke. (---)»