Bortreist på ubestemt tid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bortreist på ubestemt tid
Generell informasjon
SjangerThriller
Utgivelsesår1974
Prod.landNorge
Lengde1 t. 40 min.
SpråkNorsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiPål Bang-Hansen
ProdusentEgil Monn-Iversen
ManusforfatterPål Bang-Hansen
MusikkEgil Monn-Iversen
SjeffotografTony Forsberg
KlippRandi Weum
Kjell Andersen
Foran kamera
MedvirkendeSvein Scharffenberg
Ingerid Vardund
Lasse Kolstad
Julie Ege
Prod.selskapEMI Produksjon
Premiere3. oktober 1974 (Norge)
Eksterne lenker

Bortreist på ubestemt tid er en norsk thriller fra 1974 regissert og skrevet av Pål Bang-Hansen. Filmen er lagt til et øde sted på Vestlandet og handler om en mann som dreper sin kone og gjemmer liket i en fryser. I mellomtiden dukker en annen kvinne opp som har rømt fra mannen sin. Hun blir boende hos ham og etterhvert begynner hun å ane at det er noe muffens. De ledende rollene spilles av Svein Scharffenberg, Ingerid Vardund, Lasse Kolstad og Julie Ege. Manus er basert på Sigrun Krokviks Rivertonbelønnede vestlands-gyser fra 1972 med samme navn.

I 2008 ble den funnet verdig en beskrivelse i boka "100 Norske filmer du må se", utgitt av Orion Forlag.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Maleren Alex bor i en liten vestlandsbygd med sin kone Christina. Filmen starter med at han dreper henne. Liket plasserer han midlertidig i fryseren inntil han finner et egnet sted for å grave det ned. I mellomtiden treffer han på Helen, en kvinne i et ulykkelig ekteskap, som på impuls har bestemt seg for å ikke dra hjem som planlagt. Hun flytter inn hos Alex og de to utvikler et forhold. Snart begynner hun å mistenke Alex for ikke å snakke sant når han forteller at Christina har dratt fra ham og gjør undersøkelser i huset for å finne ut av hvilke hemmeligheter han skjuler. Samtidig driver Martin, Helens mann, på med å lete etter henne. Filmens klimaks er møtet mellom de tre.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen ble hovedsakelig spilt inn på Sunnmøre, blant annet på forfatterens hjemsted Volda, mens enkelte scener, blant annet en utforkjøringsscene, ble tatt opp i Stryn i Nordfjord. Flere av skuespillere kom fra Teatret Vårt i Molde. Filmen ble vist på NRK i 1981, 2001 og 2011.

VG gav den terningkast fem.[2] Aftenposten var sånn middels fornøyd og skrev: «Men en jevnt spennende krim har det tross alt blitt og all honnør til Bang-Hansen for et lytefritt gjennomført opplegg».[3]

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Filmsamling – 100 Norske filmer du må se Arkivert 9. mars 2012 hos Wayback Machine.
  2. ^ «Bortreist på ubestemt tid». www.filmfront.no. Besøkt 11. mai 2019. 
  3. ^ Aftenposten morgen – Jevnt spennende norsk thriller (4.10.1974, s.8)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]