Melbu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Melbu
Melbu
Melbu sett fra Haugnyken
LandNorge Norge
FylkeNordland
KommuneHadsel
Areal1,7 km²
Befolkning2 244[a] (2019)
Bef.tetthet1 320 innb./km²
Høyde over havet8±1 meter
Postnummer8445 Melbu

Melbu
68°30′09″N 14°47′59″Ø

Sentrale deler og havna i Melbu sett fra fly. Hadselfjorden er havstrekningen utenfor.

Melbu er et tettsted i Hadsel kommune i Nordland fylke og har 2 244[1] innbyggere per 1. januar 2019. Geografisk ligger tettstedet Melbu på sørsiden av Hadseløya i Vesterålen og på nordsiden av Hadselfjorden – i det geografiske skjæringspunktet mellom Lofoten og Vesterålen. Melbu er for øvrig listet under kategorien Verdens nordligste byer med mer enn 2000 innbyggere.

Stedsnavnet, som uttales «Mællbo»,[trenger referanse] ble en periode skrevet Melbo.[trenger referanse] Det hevdes[av hvem?] at stedsnavnet Melbu muligens kommer fra Meðalbú på gammelnorsk, med betydningen «mellomgård».[trenger referanse]

Den 500 meter lange alléen på Melbu er unik for stedet og landsdelen.[trenger referanse] Våren 2014 var replantingen med svensk asal langs hele alléen gjennomført. Det var P. A. Kvaal som på 1920-tallet hadde ideen til og som sto ansvarlig for etableringen av alléen på Melbu.[trenger referanse]

Kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Fiskeri- og trafikkhavn[rediger | rediger kilde]

100 år etter at de første havnearbeidene ble igangsatt på Melbu, kunne Kystverket den 12. juni 2008 overlevere den nye fiskeri- og trafikkhavna til Hadsel kommune. I hovedsak betydde utbyggingen langt sikrere seilingsforhold og en roligere havn enn tidligere. Det gamle mololøpet mot vest – hvorfra uværet fritt kunne passere gjennom moloåpningen – ble lukket, mens et nytt mologap ble åpnet mot sør. Dagens havn gir langt bedre seilingsforhold inn og ut av Melbu havn – selv under dårlige værforhold. Store deler av havna ble dessuten mudret til en gjennomsnittlig dybde på mellom syv og åtte meter, som tillater større skip i anløpe havna. Melbu havn har i dag blant annet fergekai, fiskerikai, godsterminal, allmenningskai og liggeplasser for trålere og mindre fiskefartøy, samt kommunal flytebrygge for småbåter i indre havn. Den lokale fiskeflåten har dessuten sine redskapsanlegg innerst i havna.

Veier[rediger | rediger kilde]

Fylkesvei 82 går gjennom Melbu og videre ut til Lofoten via ferge fra Melbu til Fiskebøl. Via fylkesvei 82 kommer man i motsatt retning til Stokmarknes lufthavn, Skagen, som ligger omtrent 25 kilometer fra Melbu. Fylkesvei 881 (Nordland) går på yttersiden/vestsiden av Hadseløya, fra Melbu til Stokmarknes.

Fergesambandet Melbu-Fiskebøl[rediger | rediger kilde]

Fergesambandet Melbu-Fiskebøl over Hadselfjorden har siden 17. januar 1967 knyttet naboregionene Lofoten og Vesterålen sammen. Etter etablering av Lofast – Lofotens fastlandsforbindelse – gikk trafikken kraftig ned på dette sambandet, men i 2011 og 2012 viser statistikken at man igjen er i ferd med å nå nye høyder i trafikken.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Melbus næringsliv består foruten den lokale handelsstanden blant annet av fiskeindustri, produksjon av utstyr til fiskeri- og oppdrettsnæringen samt pumpeutstyr.

Kjøpmann, væreier og industrigründer Christian Frederiksen var født og oppvokst på Melbu, hvor han anla en rekke bedrifter på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet, bl.a. Neptun sildeoljefabrikk. Han reiste også bedrifter andre steder i Nord-Norge og på Island, og var en pioner for moderniseringen av havfisket.

Den vakre Siløya ligger rett utenfor Melbu. Den var tidligere eid av Christian Frederiksen og senere arvet av Brødrene Syr. Siløya er i dag overtatt av lokale interesser.

Sentrale bedrifter[rediger | rediger kilde]

  • Norway Seafoods Melbu
  • Melbu Systems
  • Pumpeteknikk Nord
  • Hadsel ASVO

Kultur[rediger | rediger kilde]

Museer[rediger | rediger kilde]

Melbu er administrasjonssted for Museum Nord, en konsolidert museumsenhet for nordre del av Nordland fylke: Lofoten, Vesterålen og Ofoten. Norsk Fiskeindustrimuseum er lokalisert i Neptun sildeoljefabrikk på Melbu, mens Vesterålsmuseet holder til i den staslige Melbu hovedgård.

Hovedgården er oppført på 1800-tallet i væreiernes storhetstid, og er i dag et levende museum. Anlegget er i aktiv bruk under blant annet konserter og utstillinger. Melbu samfunnshus ble på midten av 1980-tallet reist på dugnad på den gamle fjøstomta til Melbu Hovedgård.

Hovedgården var hjemmet til væreier Christian Frederiksen.

Lokalradio[rediger | rediger kilde]

Melbu er vert for kommunens eneste lokalradio, dugnadsbaserte Radio Melbu, som sender til store deler av kommunen på FM 103,6 Mhz.[trenger referanse]

Arrangementer[rediger | rediger kilde]

Hvert år er Melbu og lokalbefolkningen vertskap for arrangementet Sommer-Melbu, en festival som omfatter kulturelle, sportslige og politiske seminarer, kurs og debatter, i tillegg til en mengde konserter. Arrangementet er i regi av Nordland Akademi for Kunst og Vitenskap – utkantens akademi.

Friluftsliv[rediger | rediger kilde]

Nasjonal sykkelrute nr. 1 – The Atlantic Coast route – går fra Melbu til Andenes. Sykkelruta går hele veien fra Sarges i Portugal og følger norskekysten fra Svinesund til Nordkapp.

På sørsida av Hadseløya er Melbu er utgangspunktet for 4-toppersturen, som går til Haugnyken (262 moh.), Motinden (625 moh.), Husbykollen (513 moh.) og Storheia (Hadsel) (504 moh.).

På Gulstadøya i utkanten av Melbu sentrum har Melbu Båtforening over 100 båtplasser tilgjengelige for sine medlemmer. Båtforeningen disponerer egen slipp for mindre fartøyer. Det kan bunkres diesel fra eget kaianlegg med kortautomat døgnet rundt. Det foreligger planer om etablering av bunkringsanlegg også for bensin. Båtforeningen har tilrettelagt for avgiftsbetalt parkering for bobiler og campingvogner ytterst i anlegget.

Idrett[rediger | rediger kilde]

Melbo Idrettslag er en av mange frivillige organisasjoner med mange medlemmer fra Melbu og omegn samt Hadsel kommune for øvrig.[trenger referanse]

Skole[rediger | rediger kilde]

Uteområdet, Melbu skole.

Melbus nye barneskole kostet 120 millioner kroner,[trenger referanse] og sto ferdig bygget høsten 2016. Det nyoppussede skolekvartalet på Melbu har barnehage, SFO, barneskole, ungdomsskole, fagskole og videregående skole på rekke og rad langs skolegata.[trenger referanse]

NAFs eneste øvingsbane i Nordre Nordland er på Melbu, nær sjåføropplæringa ved Hadsel videregående skole, studiested Melbu. Banen har to løp hvor underlaget i friksjonsfeltene består av stålplater.[2]

Kjente personer fra Melbu[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]