Hopp til innhold

Rallarblod

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rallarblod
Generell informasjon
SjangerRomantikk / Drama
Utgivelsesår1979
Prod.landNorge
Lengde2 t. 3 min.
SpråkNorsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiErik Solbakken
ProdusentHarald Ohrvik
ManusforfatterErik Solbakken
Kristofer Uppdal
MusikkGunnar Germeten jr.
SjeffotografBjørn Jegerstedt
KlippEdith Toreg
Foran kamera
MedvirkendeNils Ole Oftebro
Ragnhild Hilt
Rolf Søder
Espen Skjønberg
Svein Tindberg
Katja Medbøe
Annen informasjon
BudsjettNOK 4,2 millioner
Prod.selskapNorsk Film AS
Premiere26. januar 1979 (Norge)
Eksterne lenker

Rallarblod er en norsk romantisk dramafilm fra 1979 regissert og bearbeidet til manus av Erik Solbakken. Filmen handler om en rallar som forelsker seg i en odelsjente. Forholdet kompliseres av at kvinnens far er sterkt imot. Lokalsamfunnet ser heller ikke med blide øyne på rallarenes tilstedeværelse. Hovedrollene spilles av Nils Ole Oftebro, Ragnhild Hilt og Rolf Søder, mens sentrale biroller spilles av Svein Tindberg, Katja Medbøe og Espen Skjønberg. Manus er basert på Kristofer Uppdals roman Dansen gjennom skuggeheimen. Språket i filmen er basert på nynorsk.

Handling[rediger | rediger kilde]

Året er 1910 og rallaren Sjugur kommer til en liten jordbruksbygd sammen med en gjeng arbeidskamerater (rallare) for å bygge jernbane. Bygda ser imidlertid ikke udelt med blide øyne på rallarene som jobber på jernbaneanlegget som går gjennom bygda – da de er kjent for sin røffe stil, og ikke minst kvinnetekke. Flere konflikter oppstår mellom de to gruppene, og bedre blir det ikke når rallaren Sjugur innleder et forhold til odelsdatteren Ingbranna. Storbonden Stål Røysing er sterkt imot forholdet, men datterens følelser viser seg å være vanskelig å styre. Et intenst kjærlighetsforhold vokser fram mellom paret, og dermed også en enorm styrke til å ta opp kampen for sin rett til å være sammen. Så smått klarer Sjugur å vinne storbondens respekt.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Rallarblod har fått terningkast 4 av Dagbladets filmanmelder.[1]

Ifølge avisa Dag og Tid ble ikke filmen en publikumssuksess i byene, men gjorde det desto bedre på landsbygda. Filmen hadde et budsjett på 4,2 millioner kr – den dyreste norske filmen til da. Filmen fikk blandet mottakelse av filmanmelderne. Da filmen ble vist under de Nordiske film og fjernsynsdagane i Helsingfors i 1979 var Bille August en av de som uttalte seg positivt om filmen. Filmen ble imidlertid av flere stemplet som politisk ukorrekt, og Dagbladet mente blant annet at den ikke var tøff og brutal nok. Flere mente at kårene for rallarane var verre enn det som filmen skildret.[2] Rallarblod ble Solbakkens siste film. I et intervju med Dag og Tid forklarte han at han etter filmen ble stemplet som reaksjonær: «Det var ille å verta stempla som reaksjonær, særleg når ein ikkje var det. Rallarblod var den siste filmen eg laga. Rett nok utvikla eg fleire filmprosjekt, men det var som å stanga hovudet mot veggen. Eg vart ikkje oppfatta som tidsrett».[2]

Bygda i filmen er Hjartdal i Telemark.

Rallarblod var Svein Tindbergs filmdebut.

En planlagt oppfølger[rediger | rediger kilde]

Solbakken planla en oppfølger med tanke på å se hvordan det gikk med Sjugur Rambern som bonde, men planene kom aldri lenger enn til manusskisse-stadiet.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Filmer på TV». Dagbladet. 25. april 1996. Besøkt 11. august 2008. [død lenke]
  2. ^ a b «Dag og Tid: “Rallarblod” var ikkje stoverein 6.3.1997». web.archive.org. 11. mars 2016. Arkivert fra originalen 11. mars 2016. Besøkt 21. august 2019. ««Bille August, var ein av dei som uttalte seg positivt om fleire sider av filmen, men alle var ikkje like rosande. Dagbladet meinte at filmen ikkje var tøff og brutal nok.»» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata