Papirbjørk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Papirbjørk
Nomenklatur
Betula papyrifera
Marshall
Populærnavn
papirbjørk
Hører til
bjørker,
bjørkefamilien,
Fagales
Økologi
Habitat: boreal skog
Utbredelse:

Papirbjørk (Betula papyrifera) er en bjørkeart som opprinnelig hører hjemme i nordlige deler av Nord-Amerika, fra Newfoundland vest til Alaska, sør til Pennsylvania og Washington, med små isolerte forekomster lengre sør i fjellområder til Nord-Carolina og Colorado.

Treet er et middels stort løvfellende tre som blir opptil 20 meter høyt, (unntaksvis helt opp til 35 meter) med en stamme som kan bli 80 cm i diameter. Barken er hvit, som danner løse flak i fine horisontale striper, og ofte med små svarte merker og arr. Hos individer som er yngre enn fem år, ser barken brun ut med hvite barkporer, noe som gjør det vanskeligere å skille fra andre arter.

Papirbjørk vokser både i rene bestander og sammen med andre trær. Rene bestander forekommer tidlig i suksesjonen. Etter hvert overtar bartrær, og papirbjørk står bare igjen i lysninger. I østlige Canada etablerer bestander av papirbjørk og amerikaosp seg innen 30 år etter skogbrann. Den vokser sammen med bartrær som svartgran, kvitgran, rødgran og balsamedelgran. Vanlige busker i undervegetasjonen er i øst nebbhassel, melbær, diervilla, krypberglyng, kryparalia, bærlyng, arter i bjørnebærslekta, hyll, Viburnum lantanoides, og i Alaska blant annet grønnor, Viburnum edule, grønlandspors og arter i bjørnebær- og roseslektene.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]