Amerikaosp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Amerikaosp
Amerikaosp med gul høstfarge i Utah
Amerikaosp med gul høstfarge i Utah
Vitenskapelig(e)
navn
:
Populus tremuloides
Michx.
Norsk(e) navn: amerikaosp
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: Malpighiales
Familie: vierfamilien
Slekt: poppel
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: skog i nord og i fjellene
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for amerikaosp

Amerikaosp (Populus tremuloides) er et løvfellende tre i poppelslekta som er utbredt i Nord-Amerika.

Den blir opptil 35 meter høy med en stammediameter på én meter. Barken er grønn- eller gulhvit til grå og glatt på de fleste trærne, men store trær har mørkegrå bark med grunne furer. Bladene er ovale til runde, tilspissete, 3–7 cm lange og 3–7 cm brede. Oversiden er mørkegrønn, og undersiden hvitgrønn. Bladranden er fintannet, noe som skiller arten fra den eurasiske slektningen osp (Populus tremula), som har større tenner. Bladstilken er flatklemt fra sidene som hos osp, og bladene skjelver ved det minste vindpust. Høstfargen på løvet er gul, mer sjelden rød.

Amerikaosp vokser i tette bestander som sprer seg med rotskudd og gror raskt fram etter skogbrann. Den vokser i skog, skogkanter, rasmark og på menneskepåvirkete steder som hugstflater, grustak og massedeponier. Den er en dominerende art i parklandet i den nordlige overgangssonen der prærien møter den boreale barskogen.

Mange busker kan forekomme i undervegetasjonen, for eksempel nebbhassel, amerikahassel, topplønn, gråor (subsp. rugosa), grønnor (subsp. crispa), Comptonia peregrina, Diervilla lonicera, vier og arter i bjørnebær- og ripsslektene. I ospelundene på den nordlige prærien vokser blant annet snøbær, Viburnum edule, alaskakornell, taggblåhegg, virginiahegg og flere rosearter, og i Rocky Mountains er einer vanlig. Av urter finnes blant annet kryparalia, canadaskrubbær, skogburkne, einstape, starr og gullris.

Arten har den største utbredelsen av alle nordamerikanske treslag. I hele verden er det bare osp og furu (Pinus sylvestris) som har større utbredelse. I nord finnes amerikaosp fra Newfoundland, Labrador og Saint-Pierre og Miquelon vestover gjennom Canada til nordvestlige Alaska. Nordgrensen er den arktiske tregrensen. Den finnes sørøstover gjennom Yukon og Britisk Columbia. I det vestlige USA vokser den hovedsakelig i fjellene fra Washington til California, sørlige Arizona, vestlige Texas og nordlige Nebraska. I nordøstlige USA går sørgrensen fra Iowa og østlige Missouri til Vest-Virginia, vestlige Virginia, Pennsylvania og New Jersey. Amerikaosp finnes også i fjellene i Mexico sørover til Guanajuato.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]