Krekling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Krekling
Krekling
Vitenskapelig(e)
navn
:
Empetrum nigrum
L., 1753
Norsk(e) navn: krekling,
krøkebær,
svartebær
Hører til: kreklingslekta,
lyngfamilien,
Ericales
Habitat: terrestrisk; tundra og granskog
Utbredelse: Nordlige halvkule

Krekling (Empetrum nigrum) eller krøkebær er en liten, eviggrønn plante i kreklingslekta, lyngfamilien. Den trives typisk i myrområder, høyfjell og i gran- og furuskog. Fruktene er blåsorte «bær» (botanisk sett er de steinfrukter med mange steiner per frukt). Fruktene («bærene») er spiselige, men ettersom de er steinfrukter er frøene omgitt av noe harde skall, og kreklingbær har vært mindre utnytta enn blåbær og tyttebær.

Krekling (Empetrum nigrum) er vanlig i store deler av Norge.

Planten sprer seg utover i tepper, 10-25 cm høye og med mørk grønn grunnfarge. Grener og stengler ligger nede eller bøyer seg litt oppover i endene. Bladene er små, glatte og typisk erikoide. Bladstillingen veksler mellom kransstilling og alternerende langs stengelen. De nyeste skuddene er litt rødaktige.

Blomstene er små med dypt røde til purpurfarga kronblader og tre gulgrønne begerblad.

Det er to taksa av krekling i Norge; den mest utbredte rasen er særbu (Empetrum nigrum ssp. nigrum), mens den andre i hovedsak er hermafroditt med tokjønna blomster (fjellkrekling, Empetrum nigrum ssp. hermafroditum). Hvorvidt disse to typene oppfattes som arter eller underarter varierer. Tokjønna blomster gir mulighet for sjølbefruktning og gir sikrere fruktsetting på steder der pollinering er usikker. Det har vist seg at den tokjønna fjellkreklingen har dobbelt så mange kromosomer som lavlandsformen (polyploidi).

I Norge er krekling svært utbredt, helt opp til 1800 moh. I fjellstrøk er det den tokjønna varianten, fjellkrekling, som er dominerende. At det fantes tre typer av kreklingbusker var, ifølge Våre ville planter[1] kjent blant barn på Færøyene (hvor bærene i stor grad ble samlet) lenge før botanikeren Martin Vahl beskrev tokjønna krekling i 1787. Når man plukker krekling i fjellstrøk vil man oppdage at noen busker ikke har noen bær (hannplanter), noen har få bær (hunnplanter) og noen har mange bær (tokjønna fjellkrekling).

I Nord-Norge er bærene til krekling kjent som krøkebær eller krykkjebær. Bærene smaker ikke mye, men egner seg godt til saft eller gele.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lagerberg, T. og Holmboe, J. (1940): Våre ville planter, Bind V, Oslo: Tanum

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]