Kunnskapsdepartementet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kunnskapsdepartementet
Kunnskapsdepartementet
TypeDepartement
VirkeområdeNorge
Etablert1814[1]
StatsrådJan Tore Sanner (H)
HovedkontorKirkegt. 18, Oslo
FokusUtdannelse i Norge
Ansatte303 (2013)[2]
Nettsidekd.regjeringen.no
Kunnskapsdepartementets lokaler i Oslo, som ble benyttet inntil terrorangrepet 22. juli 2011

Kunnskapsdepartementet (forkortet KD) er et norsk departement som har ansvaret for barnehager, grunnskole, videregående opplæring, høyere utdanning og forskning. Departementet hadde i 2017 et budsjett på 97 milliarder kroner.[3]

Jan Tore Sanner (Høyre) er fra 17. januar 2018 statsråd med ansvar for Kunnskapsdepartementet. Bjørn Haugstad og Magnus Thue[4] er statssekretærer og Hannah Sumeja Atic og Syver Hanken er poliske rådgivere.[5] Øverste administrative leder er Petter Skarheim som i mai 2016 overtok som departementsråd etter Trond Fevolden, som hadde stillingen fra 1992[6]

Departementet ble opprettet av Jens Stoltenbergs andre regjering 1. januar 2006 som en videreføring av Utdannings- og forskningsdepartementet, som hadde ansvar for skole, videregående opplæring, høyere utdanning, forskning; ved at det nye departementet også ble tillagt ansvar for barnehager.

Avdelinger[rediger | rediger kilde]

Fra 1. mars 2018 ble avdelingene i Kunnskapsdepartementet erstattes av nye:[7]

Juridisk avdeling, med ansvaret for departementets rettslige områder. Ekspedisjonssjef blir Johan Raaum.

Barnehager og grunnskole med etatsstyring av Utdanningsdirektoratet og indirekte Statped.

Videregående opplæring, fagskoler og kompetansepolitikk, med etatsstyring av Kompetanse Norge og Statens lånekasse for utdanning.

Høyere utdanning og forskning. Vil bli ledet av ekspedisjonssjef Toril Johansson.

Eierskap til universiteter og høyskoler etatsstyring av statlige universiteter og høyskoler, Norges forskningsråd, Unit - Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning, forvaltningsorganene i Bergen og Oslo, de forskningsetiske komiteene og ansvaret for Universitetssenteret på Svalbard, Norsk senter for forskningsdata, Simula Research Laboratory, UNINETT og Norsk utenrikspolitisk institutt. Ledes av Knut Børve.

Fellestjenester og strategiske satsingsområder. Ledes av ekspedisjonssjef Eivind Heder.

Historie[rediger | rediger kilde]

Øystein Djupedal (SV) var departementets første leder. Han ble avløst 18. oktober 2007 av kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) og forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland (SV). Fra oktober 2009 overtok Kristin Halvorsen som minister for barnehage- og opplæringssaker, og hun overtok i mars 2012 også ansvaret for forskning og høyre utdanning fra Tora Aasland og satt til 16. oktober 2013.

For en oversikt over fagområdenes departementstilknytning fra 1814 til i dag, se Kirke- og undervisningsdepartementet

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]