NSD - Norsk senter for forskningsdata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
NSD - Norsk senter for forskningsdata
Org.formAksjeselskap
Org.nummer985 321 884
Etablert1971
Eier(e) KunnskapsdepartementetRediger på Wikidata
Hovedkontor BergenRediger på Wikidata
LandNorge
Styreleder Petter AasenRediger på Wikidata
Adm. dir. Vigdis Kvalheim
Nettsted Offisielt nettsted

NSD - Norsk senter for forskningsdata er nasjonalt arkiv i Norge for forskningsdata og et av verdens største i sitt slag.[1] Tilgang til data er kjernen i moderne forskningsinfrastruktur. NSD arkiverer, tilrettelegger og formidler data til forskningsmiljøer, nasjonalt og internasjonalt, og utarbeider teknologiske løsninger. Målet er å gi forskere tilgang til data uten store juridiske, økonomiske og praktiske hindringer.

NSD har egen seksjon for personvern som behandler prosjektsøknader fra rundt 150 institusjoner og gir råd om personvern til forskere og studenter. NSD er et aksjeselskap eid av Kunnskapsdepartementet.[2] NSD har vært arrangør av de nasjonale skolevalgene siden 1989. Organisasjonen ble opprettet i 1971 som et organ underlagt Norges forskningsråd, og het frem til 1. mars 2016 Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (forkortet NSD).[3][4] Etter vedtak i Stortinget ble NSD med virkning fra 1. januar 2003 organisert som et aksjeselskap heleid av Kirke- og undervisningsdepartementet, nå Kunnskapsdepartementet.[5][6] NSD har hovedkontor i Bergen. NSD utgir to ganger i året nyhetsbrevet NSDnytt.[7]

Viktige samarbeidspartnere nasjonalt inkluderer Statistisk sentralbyrå, Norges forskningsråd, Datatilsynet, Kunnskapsdepartementet, samt hele universitets- og høyskolesektoren. Internasjonalt samarbeider NSD med dataarkiv over hele Europa på ulike felles europeiske prosjekter som for eksempel European Social Survey. NSD er norsk tjenesteleverandør til CESSDA.

1. juli 2021 blir NSD lagt ned og oppgavene fordelt til et nytt direktorat for høyere utdanning og kompetanse og et nytt organ med ansvar for å leverere IKT og forskningsdata til kunnskapssektoren.[8]

Sentrale produkter og tjenester[rediger | rediger kilde]

Ledelse[rediger | rediger kilde]

I august 2018 overtok Vigdis Kvalheim som administrerende direktør etter Bjørn Henrichsen som hadde ledet NSD siden starten. Styreleder for NSD er Petter Aasen.

NSDs styre[rediger | rediger kilde]

Varamedlem:

Ansattes representanter:

  • Lis Tenold, spesialrådgiver
  • Ove Andersen, spesialrådgiver

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]