22. juli-senteret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
22. juli-senteret ligger i H-blokken i Regjeringskvartalet i Oslo sentrum. Informasjonssenteret åpnet i 2015 og viser en utstilling som dokumenterer terrorangrepet 22. juli 2011.

22. juli-senteret er et norsk statlig læringssenter som formidler minne og kunnskap om terrorangrepet 22. juli 2011. Senteret åpnet 22. juli 2015 i første etasje i H-blokken i Regjeringskvartalet, og hadde sin siste åpningsdag 31. juli 2019 i disse lokalene.[1]

Bakgrunn og drift[rediger | rediger kilde]

Terroristen Anders Behring Breiviks falske ID-kort, politiskilt og «korsfarer-kjede» som han bar da han tok seg over til Utøya,[2] vises sammen med nyhetsfotografier og annet på minneutstillingen over terroren og de 77 menneskene han tok livet av.

I januar 2015 inngikk Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet en samarbeidsavtale med Kommunal- og moderniseringsdepartementet om etableringen av et informasjonssenter om 22. juli 2011 i regjeringskvartalet.[3] Førsteamanuensis Tor Einar Fagerland ved Institutt for historiske studier var prosjektleder og faglig ansvarlig. Arkitekt Atle Aas hadde ansvar for utforming og utstillingsarkitektur. Åshild Karevold, studieleder ved lærerutdanningen på HiNT og tidligere museumspedagog ved Falstadsenteret, utarbeidet tilhørende nettsted og undervisningressurser. Stipendiatene Ingeborg Hjorth og Line Gjermshusengen har hatt et særlig ansvar for kontakt med ofrenes etterlatte, og for å dokumentere utstillingsprosessen. Fra og med 1. juli 2019 er 22. juli-senteret en egen virksomhet underlagt Kunnskapsdepartementet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]