22. juli-senteret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
22. juli-senteret ligger i H-blokken i Regjeringskvartalet i Oslo sentrum. Informasjonssenteret åpnet i 2015 og viser en utstilling som dokumenterer terrorangrepet 22. juli 2011.

22. juli-senteret er et norsk statlig informasjonssenter om terrorangrepet 22. juli 2011. Senteret åpnet 22. juli 2015 i første etasje i H-blokken i Regjeringskvartalet.[1] Det skal først og fremst formidle fakta om terrorhendelsene og om hvorfor det bygges nytt regjeringskvartal.[2] Et eget rom er viet de 77 drepte.

Bakgrunn og drift[rediger | rediger kilde]

Terroristen Anders Behring Breiviks falske ID-kort, politiskilt og «korsfarer-kjede» som han bar da han tok seg over til Utøya,[3] vises sammen med nyhetsfotografier og annet på minneutstillingen over terroren og de 77 menneskene han tok livet av.

I januar 2015 inngikk Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet en samarbeidsavtale med Kommunal- og moderniseringsdepartementet om etableringen av et informasjonssenter om 22. juli 2011 i regjeringskvartalet.[4] Førsteamanuensis Tor Einar Fagerland ved Institutt for historiske studier (NTNU) var prosjektleder og faglig ansvarlig. Arkitekt Atle Aas hadde ansvar for utforming og utstillingsarkitektur. Åshild Karevold, studieleder ved lærerutdanningen på HiNT og tidligere museumspedagog ved Falstadsenteret, utarbeidet tilhørende nettsted og undervisningressurser. Stipendiatene Ingeborg Hjorth og Line Gjermshusengen Har hatt et særlig ansvar for kontakt med ofrenes etterlatte, og for å dokumentere utstillingsprosessen.

Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon står for driften.[5] Senteret er åpent alle dager.[6]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]