Me and Bobby McGee

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Opphavsmannen Kris Kristofferson

«Me and Bobby McGee» er en amerikansk sang skrevet av Kris Kristofferson. Kristofferson ønsket av diverse grunner Fred Foster også skulle stå som medopphavsmann, selv om Foster ikke skrev noe av musikk eller tekst på låten. Den ble opprinnelig fremført av Roger Miller og senere av Janis Joplin, som lå øverst på Billboard Hot 100-listen med sangen i 1971.

Noen kilder hevder at Gordon Lightfoot var den første som spilte inn sangen på plate. En annen historie forteller hvorledes Kristofferson gjorde et kort besøk i studio med nylig skrevne vers mens Miller spilte inn sangen. Uansett var Miller den første som fikk en hit med sangen. Den lå som høyest på en tolvteplass på den amerikanske countrylisten i 1969. Lightfoot lå som nummer 13 på poplisten og som nummer én på countrylisten i sitt hjemland, Canada, i 1970. I selvbiografien fra 2008 skriver Don Reid og Harold Reid fra The Statler Brothers at Kristofferson hadde lovet dem sangen, men at Miller ble forespurt om å spille den inn. Brødrene Reid sa at det ikke var bitre følelser og at de var glade for Millers suksess med sangen. Den kom senere med på et album med The Statler Brothers, men ble aldri utgitt på single.

Janis Joplin gjorde en coverversjon for innlemmelse på hennes album Pearl bare noen få dager før sin død i oktober 1970. Kristoffersen hadde fremført sangen for Joplin og sangeren Bob Neuwirth lærte henne den. Kristofferson visste ikke om at Joplin hadde gjort en coverversjon før etter hennes død (Han hørte den første gang dagen etter at hun døde).[1]

Janis Joplins versjon lå øverst på singlelisten, ble hennes eneste nummer én single og ble den andre posthumt utgitte nummer én-singlen i rock and rollmusikkiens historie (Den første var «(Sittin' on) the Dock of the Bay» med Otis Redding).

I 2004 ble Janis Joplins versjon rangert som nummer 148 på Rolling Stones liste over the 500 Greatest Songs of All Time.

Kristofferson fremførte sangen live på the Isle of Wight Festival 1970 og en CD og DVD med evenementet ble utgitt tredve år senere på Message to Love: The Isle of Wight Festival 1970.

Janis Joplins versjon ble anvendt på en fremtredende måte i epilogen til Rainer Werner Fassbinders episke film Berlin Alexanderplatz.

I den opprinnelige versjonen av sangen er Bobby en kvinne. Janis Joplin, som var elskerinnen til og en venn av Kristoffersen fra begynnelsen av sin karriere til sin død, endret kjønnet og noe av teksten i sin versjon. Kristoffersen hevder at han ikke skrev denne sangen til Joplin, men den er forbundet med henne.

I en samtale med regissøren Monte Hellman kalt Somewhere Near Salinas, tilgjengelig i bilagene til Criterion Collections DVD-utgivelse Two-Lane Blacktop (en film hvor Kristoffersons versjon ble anvendt på soundtracket), hevder Kristofferson at filmen Landeveien (La Strada) var inspirasjon og bemerker ironien i hvordan en sang som var inspirert av en klassisk road movie skulle komme til å bli anvendt i en annen.

Innspilte versjoner (i utvalg)[rediger | rediger kilde]

Andre versjoner[rediger | rediger kilde]

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Fredrik Friis og M. Vollen har skrevet norske tekster. På norsk bærer den tittelen «Bobby McGee».

Innspillinger[rediger | rediger kilde]

År Sangtittel Albumtittel Artist Tekstofrfatter Patetype Platemerke og katalognummer
1971 «Bobby McGee» Gluntan's V Gluntan Fredrik Friis LP Odeon 7E 062-39002
1971 «Bobby McGee» Inger Lise Rypdal M. Vollen Single RCA NA 1386

Svensk versjon[rediger | rediger kilde]

Cornelis Vreeswijk har en svensk versjon med tittelen "Jag och Bosse Liden".

Finnes på albumet "Getinghonung" fra 1974, Philips|6423078.

Listeplasseringer[rediger | rediger kilde]

Artist Liste Høyeste
plassering
Dato for listeplassering
Gordon Lightfoot Canadas flagg RPM Country Tracks-listen # 1 1970
Janis Joplin USAs flagg Billboard Hot 100-listen # 1 1971

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hawke, Ethan (16. april 2003): The Last Outlaw Poet. Rolling Stone