United States Air Force

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
United States Air Force
United States Air Force
Basisdata
Tidsperiode 1947–
Land USA
Størrelse 5 244 fly
Kriger Koreakrigen
Vietnam-krigen
Gulfkrigen
Kosovo
Afghanistan
Irak
Kjennetegn
United States Air Force
Emblem
United States Air Force
Flytyper
Bombefly B-52, B-1, B-2
Angrepsfly F-15E, A-10, AC-130
Multirolle F-16
Jagerfly F-22, F-15
Tankfly KC-135, KC-10

United States Air Force (forkortet USAF; norsk: De forente staters luftforsvar) er USAs luftforsvar. Det har som oppdrag «å fly, kjempe og vinne i luften, verdensrommet og cyberspace» ("fly, fight, and win ... in air, space, and cyberspace").[1] USAF ble opprettet som egen våpengren i 1947 da den ble utskilt fra den amerikanske hæren.

USAF har (per september 2010) 332 200 mannskaper i aktiv tjeneste og 216 774 i reservetjeneste.[2] USAF har rundt 5 200 operasjonelle fly, inkludert bombefly, transportfly, bakkeangrepsfly og treningsfly. Det har også et stort antall helikoptre for oppdrag som taktisk transport, redning og spesialoperasjoner.

Organisering[rediger | rediger kilde]

USAF er en våpengren under Flyvåpendepartementet i det amerikanske forsvarsdepartementet. Administrativt styres USAF av en Stabssjef, en firestjerners general som er flyvåpenets øverste offiser. Stabssjefen er underlagt Flyvåpenministeren, en sivil embetsmann som styrer Flyvåpendepartementet og som igjen rapporterer til Forsvarsministeren.

Operativt er USAF organisert i 9 hovedkommandoer bestående av nummererte flyvåpen, som igjen består av to eller flere luftdivisjoner. Hver luftdivisjon består av to eller flere vinger, som igjen består av grupper, som videre består av skvadroner. USAFs operasjonelle ressurser forvaltes av 9 felleskommandoer som operativt rapporterer direkte til USAs president. De operative avdelingene er organisert i 18 Luftstyrker. Fire av disse luftstyrkene er underlagt Luftkampkommandoen.

Utstyr[rediger | rediger kilde]

US Air Force har over 5 200 forskjellige luftfartøyer per september 2010 (full liste): [2]

Kolonner

Historie i stikkord[rediger | rediger kilde]

Båret på undersida av styrbord vinge, oversida av babord og på begge sider av flykroppen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]