Convoy (1978)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Convoy
Generell informasjon
SjangerAction / Drama / Komedie / Road Movie
Utgivelsesår1978
Prod.landUSA
Lengde1 t. 52 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiSam Peckinpah
ProdusentRobert M. Sherman
ManusforfatterB. W. L. Norton
MusikkChip Davis
SjeffotografHarry Stradling, Jr.
KlippGarth Craven
John Wright
Foran kamera
MedvirkendeKris Kristofferson
Ali MacGraw
Burt Young
Madge Sinclair
Franklyn Ajaye
Ernest Borgnine
Annen informasjon
BudsjettUSD 12 millioner
DistributørUnited Artists
Premiere28. juni 1978 (USA)
Eksterne lenker

Convoy er en amerikansk action, dramakomedie og road movie fra 1978, regissert av Sam Peckinpah. De ledende rollene spilles av Kris Kristofferson og Ali McGraw. Filmen handler om amerikanske trailersjåførenes kamp mot fartsgrensen på 55 mph og dieselpriser. Med sjåføren kjent som Rubber Duck i spissen terger de på seg politiet, og prøver etter det å kjempe seg til Mexico, der politiet ikke kan ta dem. Filmen er basert på sangen til C. W. McCall ved samme navn utgitt 1975.

Filmen har fått 42 % på Rotten Tomatoes.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

I en ørken i Arizona blir en lastebil-sjåfør Martin "Rubber Duck" Penwald passert av en kvinne i en Jaguar XK-E, noe som fører til en konfrontasjon med politiet. Senere møter Rubber Duck ett par andre sjåfører Pig Pen / Love Machine og Spider Mike. Men en annen sjåfør kalt "Trucker" viser seg å egentlig være sheriff "Dirty Lyle" Wallace, som lenge har vært nemesis av Duck - som svindler sjåførene for 70 dollar hver.

Lastebil-sjåførene reiser deretter videre, til en restaurant hvor Ducks kjæreste og Lyles datter Violet, arbeider som servitør. Melissa, føreren av Jaguar XK-E, er også der. Bilen hennes hadde brutt sammen, og hun måtte selge bilen og noen av eiendelene sine i et forsøk på å forlate Arizona - Ettersom hun var på vei til en ny jobb i Dallas. Lastebil-sjåførene kjører gjennom New Mexico og Arizona. Men Wallace forsøker å følge etter dem ved å tvinge en lokal ungdom utenfor en restaurant til å gi ham kjøretøyet sitt når han oppdager ungdommen med narkotika.

Wallace innhenter Duck. Men de får ytterligere problemer når Melissa ved et uhell sørger for at Duck forhindrer Wallaces kjøretøy, og dette tvinger Wallace til å krasje i en grøft. Det blir tydelig at lastebil-sjåførene har stor politisk støtte, og guvernøren i New Mexico, Jerry Haskins, møter Rubber Duck. Omtrent samtidig blir Spider Mike arresteret av Wallace og en annen brutal sheriff fra Texas ved navn Alvarez. Wallace sin plan er å bruke Mike som "agn" for å få endelig tak i Rubber Duck.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Convoy». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 22. mars 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]