Adresse (geografisk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

En adresse er en geografisk del av jordkloden som kan besøkes, eller som det kan sendes brev til. I den vestlige del av verden er en slik adresse også tilknyttet en eiendom.

Offisielle adresser i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge er det kommunen som har ansvaret for tildeling av offisiell adresse og adressene føres i matrikkelen. Hjemmelen finnes i matrikkelloven § 21. I matrikkelen finnes det to typer adresser: vegadresser og matrikkeladresser.

Vegadresser består av adressenavn (eksempelvis Storgata) og adressenummer (eksempelvis 12B).

Matrikkeladresser består av gårdsnummer, bruksnummer og eventuelt festenummer til den eiendommen adressen ligger på, samt eventuelt undernummer dersom det er flere adresser på samme eiendom.[1] Matrikkeladresser er garantert unike innenfor en kommune.

Dersom det finnes flere leiligheter eller lignende på samme veiadresse eller matrikkeladresse, kalles disse bruksenheter.[2] Brannvesenets og andre hjelpetjenesters behov for presise adresser har gjort at alle bruksenheter i Norge har fått bruksenhetsnummer på formen Xyyzz, der X angir hovedetasje H, Underetasje U, kjeller K eller loft L, yy angir etasjen og zz betyr leilighet nr zz fra venstre i den aktuelle etasjen.[3] Leilighet H0101 er altså leilighet nr. 1 fra venstre i 1. etasje.

Adressen utgjorde A-delen av GAB-registeret.

Postadresser til eiendommer i Norge[4][rediger | rediger kilde]

En postadresse er den adresse dit post i sin alminnelighet ønskes sendt. Har enheten egen postadresse, registreres denne i tillegg til forretningsadresse. Postadressen består av postboksadresse, eller gate-/veinavn eller stedsnavn, postnummer, poststed, kommunenummer og landkode.[5]

En postadresse til en eiendom i Norge består av adressat (første linje), vegadresse (andre linje) samt tilhørende postnummer og poststedsnavn (tredje linje). Matrikkeladresse nyttes ikke som postadresse. Der kommunen ikke har gitt vegadresser, angir Posten et stedsnavn til erstatning. Bruksenhetsnummer/bolignummer inngår ikke i postadressen, men kan tilføyes på en linje over vegadressen. For at posten skal komme frem, må adressat angis på postkassen på eiendommen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

geografistubbDenne geografirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)