Adresse (geografisk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

En adresse er en geografisk del av jordkloden som kan besøkes, eller som det kan sendes brev til. I den vestlige del av verden er en slik adresse også tilknyttet en eiendom.

Adresser i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge er det kommunen som har ansvaret for tildeling av offisiell adresse og adressene føres i matrikkelen. Hjemmelen finnes i § 21 av matrikkelloven. I matrikkelen finnes det to typer adresser: vegadresser og matrikkeladresser. Vegadresser består av veg, husnummer og eventuelt bokstav, mens matrikkeladresser består av gårdsnummer, bruksnummer og eventuelt festenummer til den eiendommen adressen ligger på, samt eventuelt undernummer dersom det er flere adresser på samme eiendom. Adresser er kun garantert unike innenfor en kommune. Sammen med et postnummer kan en vegadresse brukes som postadresse.

Dersom det finnes flere leiligheter e.l. på samme veiadresse eller matrikkeladresse, kalles disse bruksenheter.[1] Brannvesenets og andre hjelpetjenesters behov for presise adresser har gjort at alle bruksenheter i Norge har fått bruksenhetsnummer på formen Xyyzz, der X angir hovedetasje H, Underetasje U, kjeller K eller loft L, yy angir etasjen og zz betyr leilighet nr zz fra venstre i den aktuelle etasjen.[2] Leilighet H0101 er altså leilighet nr 1 fra venstre i 1. etasje.

Adressen utgjorde A-delen av GAB-registeret.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statens Kartverk: Føringsinstruks for matrikkelen. Kapittel 6.1.10. Bruksenheter.
  2. ^ Statens Kartverk: Føringsinstruks for matrikkelen. Kapittel 6.1.11. Nummerering av bruksenheter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

geografistubbDenne geografirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)