Kikkertsikte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Swift kikkertsikte

Kikkertsikte er et optisk hjelpemiddel for å forbedre treffsikkerheten på et skytevåpen.

Siktet fungerer stor sett på samme måte som en vanlig kikkert, men er beregnet for bruk av ett øye. Inne i kikkerten er det et trådkors (retikkel) som er siktepunktet. Man stiller inn dette punktet på prosjektilets treffpunkt.

De fleste kikkertsikter har forstørrelse. Noen har fast forstørrelse mens andre er justerbare. Siktene oppgis etter hvor mye forstørrelse de har, og hvor stort objektivet er i mm. F.eks en vanlig jaktkikkert har 3-12x50. Det vil si at du kan justere hvor mye forstørrelse du vil ha fra 3x til 12x. 50 betyr hvor stort enden av kikkertsiktet er (objektivet.) Des større objektiv jo bedre blir lys gjenomgangen.

Et kikkertsikte må ha montasjer, dette er vanligvis ringer som klemmer om mellomrøret for å holde det fast i skytevåpenet. En skinne på bunnen av siktet forekommer også. Det opereres vanligvis med to forskjellige mellomrørstørrelser, 1" (25,4mm) og 30mm (1,1811") Forskjellen på disse størrelsene er vanligvis minimal men 30mm slipper gjennom mer lys samt som det har flere klikk. Fordelen med 1" er at vekten normalt er litt lavere.

Et kikkertsikte må justeres, dette gjøres ved å skyte på blink på en distanse, se hvor du treffer og deretter justere kikkertsiktet slik at du treffer i senter. Det fins mye forskjellige varianter av hvor mye ett klikk er. Det vanligste er 1/4moa klikk på 100 yards eller 1cm på 100 meter.

Et kikkertsikte koster alt fra 500NOK til 30 000NOK, det avhenger svært av optisk kvalitet og nøyaktighet av klikkene. Andre faktorer som spiller inn er øyeavstand, lys, retikkel og merket. Dagens mest kjente kikkertsikteprodusenter er; Zeiss, Swarowski, Meopta, Leupold, Vortex, Bushnell, Khales, Schmidt & Bender og Lecia.

Sikten igjennom et 4 x kikkertsikte
Revolver med kikkertsikte