Boremaskin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Batteridrevet drill

En boremaskin eller bormaskin er et verktøy som fører energi til et bor. Elektrisk drevne håndholdte maskiner benevnes gjerne med det engelske navnet drill. Den roterende bevegelsen på boret gir mulighet for den slipte eggen på boret å skjære seg nedover i materialet og lage et sylinderformet hull.

Boremaskiner kan også være pneumatisk (luftpumpe-) drevet og bore i stein og fjellgrunn. Boreprosessen er da ofte som slagboring, der steinen forstøves og blir blåst ut av hullet. Det finnes også brennstoffdrevne håndholdte beregnet til bruk under uveisomme forhold.

En annen variant er oljeborerigg med hult borerør og borekrone. Disse blir såvidt store at en ikke lengre kaller dem boremaskiner, men rigger.

Historie[rediger | rediger kilde]

Drill chuck[rediger | rediger kilde]

Drill chuck med tenner for stramming med chuck-nøkkel.
Chuck-nøkkel.

Boret festes til drillen ved hjelp av en chuck (eller kjoks), som er en innretning som strammer om borstammen og griper bor med mange forskjellige diametere. Det finnes både chucker som strammes for hånd og chucker som har «tenner» som må strammes med en chucknøkkel. Dersom chucken ikke strammer godt nok rundt boret, vil boret gli i festene i chucken og ikke gå rundt.

Typer[rediger | rediger kilde]

Fram til 1960-tallet var hånddrevne driller enerådende. De mindre drillene hadde sveiv på siden, som med tannhjul drev chucken og boret rundt. De større borene ble brukt med borvinde som ga større arm og ikke hadde tannhjulsoverføring.

På 1960-tallet ble elektriske driller stadig mer vanlig, men det var driller med strømledning og 220V drift som var enerådende. De siste årene har kraftige små oppladbare batterier blitt stadig billigere og det er derfor mer vanlig med batteridrevne elektriske driller.

De siste årene er det også mer vanlig med elektriske skrutrekkere, men de elektriske drillene er blitt kraftigere med bedre hastighetsregulering i det langsomme fartsområdet, samt utstyrt med reversinnstilling, slik at drillene også kan brukes som skrutrekker.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Borvinde, manuelt boreverktøy med håndsveive

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Drills – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Redigér på wikidata
  • (en) Drill – galleri av bilder, video eller lyd på Commons Redigér på wikidata