Hopp til innhold

Reflekssikte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Rødpunktsikte»)
H&K MP5 maskinpistol med etAimpoint rødpunktsikte på toppen
Reflekssikter har varierende retikkel-synsvinkel, altså den maksimale vinkelen som brukeren sitt øye kan avvike fra siktets senterakse mens prikken fremdeles er synlig.

Et reflektorsikte eller reflekssikte er en type ikke-forstørrende optisk siktemiddel for skytevåpen som gir brukeren et siktepunkt i form av en opplyst prikk. I likhet med andre optiske sikter, især de med opplyst retikkel, har reflektorsikter den fordelen sammenlignet med jernsikter av skytteren kan holde begge øyne åpne og fokusere på målet, noe som kan gi bedre situasjonsforståelse. Den karakteristiske tekniske egenskapen ved en reflektorsikte sammenlignet med andre optiske sikter er at lyset (som gjerne kommer fra en laser eller lysdiode) blir projisert på en buet flate (kollimerende optikk) som reflekteres og fremstår som et siktepunkt plassert på målet for brukerens øye. Den buede linsen gjør at projeksjonen blir nær parallaksefri (vil peke omtrent samme sted uavhengig av øyeposisjon).

Reflektorsikter kan fås med lysprikk i alle slags farger, men de vanligste er oransje, rød eller grønn, samt infrarødt lys for brukt med nattoptikk. Historisk har mange reflektorsikter hatt rød lysprikk, og derav har de fått kallenavnet «rødpunktsikte», men rødpunkt kan imidlertid også vise til enkle retikler bestående av en rød prikk også på andre typer sikter, som for eksempel kikkertsikter (herunder prismesikter), holografiskr sikter eller lasersikter.

Reflektorsikter anses som rimelige å anskaffe og enkle å bruke, og er vanlige på pistol, rifle og hagle til jakt, sportsskyting, politi og forsvar. Utenfor skyting brukes de også på kameraer og teleskoper. På kameraer brukes de til å fotografere flygende fly, fugler i flukt og andre fjerne, raskt bevegelige motiver. Teleskoper har et smalt synsfelt og er derfor ofte utstyrt med søker som for eksempel kan være et reflektorsikte.

Formfaktor[rediger | rediger kilde]

Et reflektorsikte kan enten ha åpen formfaktor (som for eksempel Docter Sight C) eller lukket formfaktor (som for eksempel Aimpoint Micro).

Retikkelstørrelse[rediger | rediger kilde]

Figur som illustrerer at vinkelen 0.1 mrad tilsvarer en bredde på 5 mm på 50 m, 10 mm på 100 m, 20 mm på 200 m, og så videre (illustrasjonen er ikke i skala).

Størrelsen på lysprikken måles i vinkelmålene milliradianer (SI-symbol: mrad) dersom man bruker metriske enheter eller bueminutter (minutes of arc, MOA) dersom man bruker engelske enheter. Milliradianer er enkelt å bruke sammen med meter (SI-symbol: m) for skyteavstand og millimeter (SI-symbol: mm) for ortogonale avstander som bredden til prikkstørrelsen på skiven, forflytning av treffpunkt, skuddsamling eller skivestørrelser. MOA har tradisjonelt vært populært i USA, men sikter med mrad-justering og -retikler har i løpet av slutten på 2010-tallet begynt å bli populære også i USA.

Produsentene spesifiserer vanligvis en størrelse på lysprikken, men denne vil i praksis variere noe med innstilt lysstyrke. På slutten av 2010-tallet var de mest vanlige retikkelstørrelsene i reflektorsikter mellom 0.6 og 1.6 mrad (2 til 5 MOA). Valget er i stor grad avhengig av brukerpreferanser. En større (mrad) og mer lyssterk prikk (flere lumen) kan gjøre at man finner siktebildet raskere, men kan dekke over skiven og gjøre det vanskelig å sikte presist, mens en mindre og svakere opplyst prikk som man kan se rundt eller gjennom kan gjøre det enklere med saktere og mer presis ild. 1.6 mrad (5 MOA) anses av noen som liten nok til å ikke dekke over de fleste mål for håndvåpen, og er stort nok til at de fleste konkurranseskyttere raskt kan finne siktebildet. Reflektorsikter til rifler har typisk mindre prikk, gjerne mellom 0.6 til 0.8 mrad (2 til 3 MOA). Da reflektorsikter ble tatt i bruk i dynamisk sportsskyting på 1990-tallet var det vanlig med retikkelstørrelser på inntil 3, 4 eller 5 mrad (10, 15 eller 20 MOA) for å kompensere for svak opplysning. Etterhvert som teknologien og produksjonsmetodene har forbedret seg har trenden i markedet vært å bevege seg mot de mindre prikkene som brukes i dag.

Avstand 0.6 mrad

(2.1 moa)

0.8 mrad

(2.8 moa)

1.0 mrad

(3.4 moa)

1.2 mrad

(4.1 moa)

1.6 mrad

(5.5 moa)

1.8 mrad

(6.2 moa)

2.2 mrad

(7.5 moa)

10 m 6 mm 8 mm 10 mm 12 mm 16 mm 18 mm 22 mm
20 m 12 mm 16 mm 20 mm 24 mm 32 mm 36 mm 44 mm
50 m 30 mm 40 mm 50 mm 60 mm 80 mm 90 mm 110 mm
100 m 60 mm 80 mm 100 mm 120 mm 160 mm 180 mm 220 mm
Formel: Dekning [mm] = distanse [m] × prikkstørrelse [mrad]

Montering[rediger | rediger kilde]

Det finnes flere ulike mønstre for montering av reflekssikter.[1] Det store antallet proprietære løsninger faktum at produsentene ikke har blitt enig om en entydig standard kan være med på å redusere brukeradopsjon og øker innlåsing til proprietære systemer.[trenger referanse]

Parallellitet[rediger | rediger kilde]

Det er viktig at siktet monteres parallelt eller pekende litt ned sammenlignet med løpsaksen. På mange pistoler peker pipen litt ned sammenlignet med toppen av glidestykket, typisk 1-2 grader (17-35 mrad, 60-120 MOA).[trenger referanse] Følgelig må siktet også monteres pekende noe nedover, slik at siktesporet vil sitte dypere fremme i glidestykket.

Monteringsmønstre[rediger | rediger kilde]

Venstre: Aimpoint Acro C2 reflekssikte liggende på siden. Høyre: Acroskinne på en Picatinny-forhøyer.
Omtrentlige mål på en Acroskinne.

Noen kjente monteringsmønstre inkluderer:

Navn Skruefeste Beskrivelse
Aimpoint Acro Ingen (klemme med rekylklakk) Aimpoint Acro festes med en cirka 15 mm bred svalehaleskinne med en klemmemekanisme og 4 mm tykk rekylklakk.[2] Løsningen kan minne i oppbygning om Picatinny, men er mindre. Brukes på Aimpoint Acro C-1, C-2, P-1, P-2, Steiner MPS, Viridian RFX 45, CH Duty, Lucid Optics E7 og Vector Frenzy Plus. [3] Swampfox Kraken MRDS og Holosun 509T[4] ligner i utforming, men er ikke kompatible.
Aimpoint Micro M3×4 mm Først introdusert med de små lukkede reflektorsiktene til Aimpoint, men brukes i dag også av mange andre produsenter. Monteringsstandarden bruker fire skruer og ett tverrspor som fungerer som en rekylklakk. Brukes på reflektorsikter som Aimpoint Micro, Vortex Crossfire, Sig Sauer Romeo 4 & 5, noen Holosun Paralow-varianter,[1] og modeller fra Actus, Athlon, Blaser, Kahles, MAKdot, Minox, Primary Arms, Sightmark, Sig Sauer, Swampfox og Vector Optics.[5]
Aimpoint CompM4 M5×6 mm Brukt på Aimpoint CompM4h og M4s.
Docter/Noblex

(MOS 01)

M3×8 mm[6] Mønsteret som brukes av det største antallet produsenter, kanskje på grunn av det store utvalget av montasjer. Standarden bruker to skruer og fire hakk som fungerer som rekylklakker.[1] Brukes på reflektorsikter som Docter / Noblex, Burris Fastfire, Vortex Viper, Leica Tempus, Eotech, Insight, Meopta, med mer. Tilsvarer MOS 01 adapter.[7]
Trijicon RMR

(MOS 02)

6-32,[6] 11.2 mm[8] Har to skruehull og to grunne hakk som fungerer som rekylklakker.[1] Hovedsakelig brukt på Trijicon RMR reflektorsikte og på noen Holosun-sikter.[9] Tilsvarer MOS 02 adapter.[7]
C-More

(MOS 03)

8-32[6][10], 12.7 mm En monteringsstandard introdusert av C-More Sights. Bruker to skruer og to hakk som fungerer som rekylklakker. Brukes på reflektorsikter som Delta Optical MiniDot, Kahles Helia, Vortex Razor og Sig Sauer Romeo3.[1] Tilsvarer MOS 03 adapter.[7]
Shield/Leupold

(MOS 04)

M4,[6][11] 15.8 mm En proprietær standard som brukes av Shield Sights. Ligner i form på Noblex / Docter-fotavtrykket, men har andre dimensjoner.[1] I tillegg til Shield sine reflektorsikter brukes den også på Leupold Delta Point Pro. Tilsvarer MOS 04 adapter.[7]
Glock MOS M3×6 mm Mønster brukt på Glock-pistoler klargjort for optikk. Fås med adapterplater, men det finnes også sikter som kan monteres direkte i MOS-sporet uten adapterplate.
Andre mønstre Noen notable sikter som har unike montasjeløsninger som ikke er kompatible med noen av de ovennevnte er Sig Sauer Romeo 1, Steiner MRS, Swampfox Kraken MRDS, Holosun 509T og Holosun Paralow 403A.[1]

På noen montasjer fungerer skruene som rekylklakk og tar opp rekylkrefter, men gjenger er ikke designet for å ta opp skjærkrefter.

På noen montasjer brukes metriske skruer, selv om sikteprodusenten anbefaler tommeskruer (eller vice versa). Med nedsenkede skruer kan dette ødelegge siktet eller montasjen siden nedsenkede metriske skruer har 90 graders vinkel, mens unified-skruer har 82 graders vinkel.

Skruer[rediger | rediger kilde]

Ulike produsenter bruker flere ulike typer skruetyper for å feste siktene til basen[12] både når det kommer til gjenger, lengde og skruehode.

Gjengetype
Av gjengetyper har produsenter blant annet brukt de metriske gjengene M3, M3.5 eller M4 (vanlige grovgjenger, altså M3×0.5, M3.5×0.6 og M4×0.7) og de amerikanske gjengene 4-40 UNC, 6-40 UNF eller 6-32 UNC (altså M2.9×0.64, M3.5×0.64 eller M3.5×0.79). Man bør være forsiktig så man ikke blander metriske og tommeskruer, ettersom dette kan ødelegge både skruene og montasjen. For eksempel kan M3.5 (M3.5×0.6) lett blandes med 6-40 (M3.5×0.64) uten at dette merkes med en gang. Videre kan de amerikanske 6-40 og 6-32 også lett sammenblandes siden de har samme diameter.
Skruehode
Skruehodene som brukes er oftest nedsenket, men noen ganger brukes istedet sylinderhode eller rundt hode. Verktøysporet kan variere, og er ofte sekskantnøkkel eller torx.
Skruelengde
Skruelengden som trengs kan også variere en del mellom ulike sikter, men noen vanlige eksempler er M3×8 mm på Burris Fastfire 3 og Vortex Viper, eller M4×10 mm på Vortex Razor.[13] En tommelfingerregel hvis det ikke følger med en spesifisert skrue er at den skal stikke ut inntil 2.5 mm ut fra undersiden av siktet,[14] hvilket vil medføre at 2.5 mm av gjengene kan skrus inn i basen.
Rekylklakk
Rekylklakk bør være innebygd i montasjen. Skruene bør ikke fungere som rekylklakk. Det finnes multiadaptere, men disse har ofte løse rekylklakker eller mangler rekylklakk.
Moment
Flere produsenter anbefaler at man benytter momentnøkkel ved montering av sikte og montasje. Det er da montasjeprodusenten sine anbefalinger man bør følge, selv om sikteprodusentene også av og til kan anbefale et tiltrekkingsmoment. Én produsent anbefaler at M3-skruer tiltrekkes med 1.1 Nm (10 in lbs), og M4-skuer med 1.5 Nm (13 in lbs),[12] mens Glock anbefaler inntil 1.5 Nm for alle skruer.[6]

Se også[rediger | rediger kilde]

 • Kikkertsikte, optisk siktemiddel til skytevåpen, med fast eller variabel forstørrelse.
 • Kikkertmontasje, ulike metoder for å feste sikter til et våpen
 • Holografisk sikte, type sikte hvor retikkelet er et hologram
 • Prismesikte, type sikte bygd opp ved hjelp av prismer i tillegg til optiske linser
 • Lasersikte, type sikte som lyser en laserstråle på målet
 • Hullkornsikte, type forsikte ofte brukt sammen med hullsikte eller dioptersikte
 • Dioptersikte, type baksikte med diopterhull (hullsikte med liten hulldiameter)
 • Hullsikte, type baksikte, skilles fra dioptersikte ved at hulldiameteren er over 1.2 mm

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b c d e f g Footprints/Mounting Standards on Red Dot Sights - Optics info
 2. ^ Gradišnik, Andraž (24. august 2022). «Aimpoint Acro C-2 Footprint». Optics Trade Blog (engelsk). Besøkt 16. oktober 2022. 
 3. ^ 21 new Red-Dot Optics Sighted at SHOT Show 2023
 4. ^ Roberts, Patrick (24. januar 2020). «Prototype Holosun Red Dot Teased & New Gen 2 Models At SHOT». Recoil (engelsk). Besøkt 5. desember 2022. 
 5. ^ Gradišnik, Andraž (23. februar 2022). «Aimpoint Micro H-1 Footprint». Optics Trade Blog (engelsk). Besøkt 16. oktober 2022. 
 6. ^ a b c d e «GLOCK MOS Adapter Plate Markings». 
 7. ^ a b c d «Modular Optic System (MOS)». us.glock.com. Besøkt 16. oktober 2022. 
 8. ^ «Instruction Card 1911 RMR mount with integrated bright and tough night sight - A #6-32 UNC» (PDF). 
 9. ^ «caliber 2/2020 - Test - OPTIK - Holosun-Minileuchtpunktvisier HS 507 C» (PDF). 
 10. ^ «CMore RTS2B - V5 Instruction Manual» (PDF). 
 11. ^ Humphries, Mike (17. oktober 2019). «Shield RMSc Review: Improve Your Hellcat's Reflexes». The Armory Life (engelsk). Besøkt 16. oktober 2022. 
 12. ^ a b «MRDS Mounting 22_MAY_2020» (PDF). 
 13. ^ «Steyr M.R.A. (Modular Red Dot Adapter) Mounting Instructions» (PDF). 
 14. ^ «Phoenix Weaponry - Red Dot Mounting Instruction» (PDF). 
Autoritetsdata