Toalettpapir

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rull med toalettpapir

Toalettpapir eller dopapir er en type mykpapir. Først og fremst brukes papiret til naturlige behov på et toalett, men også for andre hygieniske formål. Toalettpapir blir for det meste produsert som små ruller, men også som løse ark. Toalettpapir kan være bleket og dekorert med påtrykt mønster, men er ikke sjelden laget av returpapir. Papiret er ofte kreppet slik at det får en bedre tørke- og sugeevne.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den amerikanske oppfinneren Joseph C. Gayetty var den første som (i 1857) markedsførte toalettpapir, som var laget av hamp,[1] og ble solgt i esker,[2] mens Seth Wheeler, som i 1871 patenterte toalettpapir i ruller,[3] var den som først patenterte perforert toalettpapir i ruller, i 1891.[4]

Papir var i eldre tid avsett for helt andre funksjoner enn toalettbesøk. I store deler av verden ble tørket torvmose brukt som dopapir, menstruasjonsbind og bleier.[5] Storbladet mose er funnet ved utgravninger av latriner i alle norske middelalderbyer,[6] og i Stavanger er det gjort tusen år gamle funn av mose som dopapir.[7]

Mange steder betraktes toalettpapir som et «vestlig» fenomen; man foretrekker vann som i muslimske land anses som langt mer hygienisk, og hvor det alltid fins en «spyler» på toalettene. Denne aktiviseres med en kran ved siden av toalettet og gjør (i prinsippet) toalettpapir overflødig. I avtreder hvor man sitter på huk over et hull i gulvet – svært vanlig i middelhavsland – står det alltid en liten kanne med vann til disposisjon for de trengende. Noe av tregheten i utbredelsen av toalettpapir skyldes kloakksystemer som ikke er dimensjonert for den slags, samt kostnadene forbundet med bruk av papir. Når toalettpapir markedsføres, understrekes det ofte at bruk av dette bare kan skje med venstre hånd, som tradisjonelt betraktes som «uren».

Moderne toalettpapir[rediger | rediger kilde]

Fordelen med toalettpapir er at det er enkelt å bruke, rikt absorberende, og kan skylles ned i toalettet de fleste steder der toalettpapir er vanlig. De fleste kloakksystemer, inkludert septiktank, tåler toalettpapir, samt vanlig toalettavfall. Man skal imidlertid ikke langt utenfor Norge før man oppdager at forstoppelse i kloakksystemet er dagligdags.

Toalettpapir er tilgjengelig i mange forskjellige typer, i varierende farger, mønstre og teksturer, tilpasset individuelle behov og ønsker. Toalettpapir er ofte laget av resirkulert papir, men det lages fortsatt store mengder papir av ny cellulose, (papirmasse). Miljøvennlig toalettpapir er gjerne ubleket. Toalettpapirprodukter varierer i de tekniske faktorene som skiller dem: størrelse, vekt, tykkelse, mykhet, kjemisk avfall, «fingerhull»-resistanse, absorberingsevne, etc. De større selskapene har svært detaljerte markedsstudier for å bestemme hvilke markedssegmenter som etterspør de ulike tekniske kvalitetene.

Moderne toalettpapir kan også ha et tynt lag med aloe vera, lotion eller voks for å redusere en røff tekstur. Kvalitet avgjøres ofte av antall lag, grovhet, samt varighet på papiret. Lavkvalitetspapir (på institusjoner som skoler) har typisk bare ett eller to lag, er svært grovt og har av og til små mengder ubleket papir i seg. Tolags toalettpapir av medium kvalitet er ofte teksturert for å redusere grovheten og tilføre mykhet, og er gjerne drøyere i bruk. Premium toalettpapir har gjerne lotion eller voks, og har to til fire lag av svært fint cellulosepapir.

Tolags toalettpapir er standard i svært mange land, til tross for at ettlagspapir ofte er tilgjengelig og posisjonert som et lavprisalternativ, f.eks. mer passende for bruk på båter og campingvogner. Toalettpapir, spesielt det som er posisjonert som luksuriøst, kan være vattert eller bølget/preget, parfymert, farget eller mønstret, medikamentert (med eksempelvis antibakterielle kjemikalier), behandler med aloe vera, etc.

Hvis man tar høyde for at toalettpapir ofte brukes utover det som selve ordet antyder – slik som til nesepuss eller tørking av mindre fuktighet på kjøkken eller andre rom (hvor kjøkkenpapir er et langt dyrere alternativ) – kan det i en énpersonhusholdning til sammen gå med 40-45 % per dag av en dorull på 25 meter.

Medisinske advarsler[rediger | rediger kilde]

Kvinner som har tilbøyelighet for vaginal candidiasis (soppinfeksjon), anbefales av enkelte medisinske eksperter å bruke hvitt, uparfymert toalettpapir.[8]

Hvilken vei dorullen skal orienteres[rediger | rediger kilde]

Fliken på fremsiden
Fliken på baksiden

Det er to måter å orientere en dorull på en horisontal dorullholder, som er at papirfliken enten kommer på fremsiden eller baksiden. Valget er i stor grad et spørsmål om personlig preferanse, men riktig vei er med fliken på fremsiden.[9]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ news, Michael E. Ruane closeMichael E. RuaneReporter covering local; institutions, Washington; topicsEmailEmailBioBioFollowFollow, historical. «Toilet paper takes center stage amid coronavirus outbreak. Be thankful we no longer use corn cobs and rope ends.». Washington Post (engelsk). Besøkt 5. april 2020. 
  2. ^ documentaries, Ronald Blumer Ronald Blumer is the writer/co-producer of many public television; paper.", author of "Wiped-The Curious History of Toilet. «Perspective | Our only good news: Toilet paper won’t run out». Washington Post (engelsk). Besøkt 5. april 2020. 
  3. ^ «What's the connection between Albany and all the toilet paper we've been hoarding?». Times Union (engelsk). 29. mars 2020. Besøkt 5. april 2020. 
  4. ^ Murphy, Kate (3. april 2020). «Opinion | Stop Using Toilet Paper». The New York Times (engelsk). ISSN 0362-4331. Besøkt 5. april 2020. 
  5. ^ «Torvmoser», Urtekildens planteleksikon
  6. ^ Middelalderarkeologi (s. 75), Riksantikvaren 2015, ISBN 978-82-7574-084-5
  7. ^ Siri Jeanette Pedersen: Tusen år gammel dopapir Forskning, 13. juli 2009
  8. ^ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2860827/
  9. ^ Wheeler, Seth (15. september 1891). «Wrapping or tolier paper roll». US459516A. Besøkt 4. februar 2022. 

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]