Dioptersikte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dioptersikte

Dioptersikte (diopter) er en type sikte for våpen med diopterhull på maks 1,2 mm.

Dioptervirkning oppnås ved å se gjennom et hull som er under 1,2 mm i diameter. Ser man gjennom et dioptersikte mot et mål, vil forsiktet på våpenet stå tilnærmet urørlig mot målet, dette selv om man beveger hodet slik at øyet beveger seg fra den ene siden av hullet til den andre. Årsaken til dette er et optisk fenomen som medfører at dioperhullet fungerer som en linse som parallelliserer lyset.

Et hullsikte, med hulldiameter > 1,2 mm, kan dermed ikke kalles diopter, selv om det ofte er det navnet som brukes. Her må skytteren sentrere øyet i hullet for korrekt sikting.

Dioptersikter har den fordel at skytteren slipper å konsentrere seg om baksiktet og dermed bare har to elementer å forholde seg til; forsiktet og målet. Øyet trenger ikke sentreres midt i siktelinjen for å oppnå nøyaktighet, og dioptersikter gir økt dybdeskarphet som igjen letter siktingen. Dioptersikte og hullsikte krever at skytteren plasserer øyet nært siktet, mens et åpent sikte må plasseres minst 30 cm unna for at siktet skal sees klart.