Hullsikte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hullsikte på en H&K MP5 maskinpistol

Hullsikte er et sikte til våpen. På et hullsikte har baksiktet et hull med diameter på over 1.2 mm i diameter. Det forveksles ofte med dioptersikte som har hull på maks 1.2 mm.

Fordelen med hullsikte fremfor dioptersikte er at det er lettere for en skytter å se andre mål siden hullet og dermed synsfeltet er større. Dette gjør at mange militære sikter er hullsikter og ikke dioptersikter. Det har ikke så stor praktisk betydning da øyet i stor grad selv sentreres midt i hullet der lysstyrken er størst. Eksempel på våpen som har hullsikte er AG-3 som er våpenet det norske forsvaret brukte i perioden fra 1967 til 2007.[1] Det hadde et hullsikte med 2 mm hulldiameter. En annen stor fordel med et hullsikte, er at det er en svært enkel og solid konstruksjon, som består av få og kraftige deler, noe som gjør at den tåler vesentlig mer ytre påvirkning enn f.eks. et dioptersikte.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rune Haarstad (29. september 2016). «En million soldater med AG3». Forsvaret. Arkivert fra originalen 8. august 2018. Besøkt 08.08.2018.