Tapper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Tapper er fargereseptorene i menneskeøyet. Netthinnen er dekket av omtrent 6 millioner tapper og 130 millioner staver, celler som oppfatter lys og mørke

Det finnes tre forskjellige typer tapper. Den ene typen er mest følsom for lys vi opplever som fiolett med bølgelengder rundt 420 nm. Disse kalles ofte S-tapper. De to andre typene tapper er relativt like og mest følsomme for lys vi opplever som grønt eller grønnaktig. Disse refereres til som L-tapper som er mest følsomme for lys rundt 564 nm og M-tapper som er mest følsomme rundt 534 nm.

Følsomhetskurvene for tappene er klokkeformede og overlapper betydelig. Det innkomne signalspekteret blir dermed i øyet redusert til tre verdier gitt av responsen til de tre typene tapper, ofte kalt tristimulusverdier. Fordi de tre sensitivitetsområdene overlapper, er det for eksempel umulig å stimulere bare M-tappene uten å stimulere både S- og L-tappene også. Mengden av alle mulige kombinasjoner av tristimulusverdier er begrenset av responsen mot spekteret og definerer det menneskelige fargerom. Man har estimert at mennesker klarer å skjelne omtrent 10 millioner forskjellige farger fra hverandre.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]