Hopp til innhold

Irisblender

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For programvaren Blender, se Blender (programvare)
Et Nikon Nikkor-objektiv med 35 mm brenn­vidde og lys­styrke f/2 innstilt på fokuserings­avstand ca. 1,4 m og blender­åpning f/11. Dybdeskarpheten vil strekke seg fra 1 m til rundt 2,4 m.
Iris­blender opp­bygd av syv blender­lameller.
f/5,6 – stor blender­åpning og kort lukker­tid.
Diagram som viser minskende blender­åpninger med tilhørende blenderverdier.
f/32 – liten blender­åpning og lang lukker­tid.

En irisblender er en mekanisme i et kamera­objektiv som regulerer den lysmengden som slippes inn på filmen eller bildesensoren. Blenderen består av et antall tynne metall­blader (lameller) montert langs en ring inne i objektivet og danner en større eller mindre lysåpning.

Blenderåpningen angis i verdier som viser for­holdet mellom objektivets brennvidde og blender­åpningens diameter. Dette forholds­tallet skrives som f/-verdier (blenderverdier), for eksempel f/2,8 eller 1:2,8. Den blender­verdien som oppnås når blenderen står helt åpen, kalles objektivets lys­styrke. Herfra kan blenderåpningen reduseres i faste trinn, der hvert hele trinn gir halv lysmengde av det foregående. Alle nyere objektiver følger deler av denne nummerserien for hele blender­trinn:

f/1; f/1,4; f/2; f/2,8; f/4; f/5,6; f/8; f/11; f/16; f/22; f/32; f/45; f/64; f/90; osv.

f/2 er en stor blender­åpning fordi blender­åpningens diameter er halvparten av objektivets brennvidde; mens f.eks. f/64 er en liten blender­åpning fordi blender­åpningens diameter er 164 av objektivets brennvidde.

Blenderåpning og lukkertid kan kombineres på mange forskjellige måter avhengig av motiv, lysforhold og hvilken effekt man ønsker å oppnå. Den totale lysmengden som når inn til filmen eller bildesensoren er resultatet av en kombi­nasjon av lukkertid og blenderåpning, slik at ett trinn mindre blenderåpning utjevnes av ett trinn lengre lukkertid. Dvs. at hvis blenderåpningen reduseres med ett trinn (altså til halvparten (f.eks. fra f/5,6 til f/11)), må lukkertiden dobles (f.eks. fra 160 sekund til 130 sekund) for at eksponeringen skal bli den samme. Men det billedmessige resultatet kan likevel bli forskjellig. En stor blender­åpning gir liten dybdeskarphet i bildet, dybde­skarpheten øker med minskende blenderåpning; mens lang lukker­tid kan gi et uskarpt bilde (særlig ved håndholdt kamera eller raske bevegelser i motivet).

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]