Irisblender

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For programvaren Blender, se Blender (programvare)
35 mm Nikon-objektiv med lys­styrke f/2 inn­stilt på blender­åpning f/11.
Iris­blender opp­bygd av syv blender­lameller.
f/5,6 – stor blender­åpning og kort lukker­tid.
Diagram som viser minskende blender­åpninger med til­hørende blender­verdier.
f/32 – liten blender­åpning og lang lukker­tid.

En irisblender er en mekanisme i et kameraobjektiv som regulerer den lysmengden som slippes inn på filmen eller bildesensoren. Blenderen består av et antall tynne metallblader (lameller) montert langs en ring inne i objektivet og danner en større eller mindre lysåpning.

Blenderåpningen angis i verdier som viser forholdet mellom objektivets brennvidde og blenderåpningens diameter. Dette forholdstallet skrives som f/-verdier, for eksempel f/2,8 eller 1:2,8. Den blenderverdien som oppnås når blenderen står helt åpen, kalles objektivets lysstyrke. Herfra kan blenderåpningen reduseres i faste trinn, der hvert hele trinn gir halv lysmengde av det foregående. Alle nyere objektiver følger deler av denne nummerserien for hele blendertrinn:

f/1; f/1,4; f/2; f/2,8; f/4; f/5,6; f/8; f/11; f/16; f/22; f/32; f/45; f/64; f/90; f/128; osv.

f/2 er en stor blenderåpning fordi blenderåpningens diameter er halvparten av objektivets brennvidde; mens f/128 er en liten blenderåpning fordi blenderåpningens diameter er av objektivets brennvidde.

Den totale lysmengden som når inn til filmen eller bildesensoren er resultatet av en kombinasjon av lukkertid og blenderåpning, slik at ett trinn til høyre på blenderen utjevnes av ett trinn til venstre på lukkeren. Dvs. at hvis blenderåpningen reduseres med ett trinn (altså til halvparten (f.eks. fra f/11 til f/16)), må lukkertiden dobles (f.eks. fra sekund til sekund) for at eksponeringen skal bli den samme. Men det billedmessige resultatet kan likevel bli forskjellig. En stor blenderåpning gir liten dybdeskarphet i bildet, dybdeskarpheten øker med minskende blenderåpning; mens lang lukkertid kan gi et uskarpt bilde (særlig ved håndholdt kamera eller raske bevegelser).