Hopp til innhold

Glidekasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Glidekassen på en M2 Browning mitraljøse. Håndtaket på siden er for å ta manuelt ladegrep
Delvis demontert mekanisme på en Karabiner 98k. Låsekassen er fastmontert på løpet.

En glidekasse eller låskasse er en del av et repetervåpen som huser sluttstykket og eventuell rekylfjær. Forrest i glidekassen er nomalt pipa med kammeret montert. Bakkanten av glidekassen ligger an mot en geværkolbe, på undersiden er avtrekkermekanismen festet.[1] Innsiden av glidekassen er utformet slik at sluttstykket vil bevege seg bakover i eget spor til den støter mot bakkanten, hvoretter rekylfjæren eller skytteren selv presser sluttstykket framover igjen. Spor i glidekassen sørger for å føre sluttstykket glir som det skal, og tar imot låseklakkene når sluttstykket låses i fremre stilling. Glidekasse og låskasse brukes ofte om en annen, men glidekasse kan i en del tilfeller være et mer våpenfaglig korrekt begrep.

Navnet låskasse antyder at sluttstykket låser i kassen, men på mange moderne våpen låser sluttstykket istedet i pipen, eller er i noen tilfeller helt uten låsing (for eksempel masseretardert sluttstykke). I norsk våpenlovgivning regnes rammestykket på pistoler og revolvere som glidekasse. Pistoler har i tillegg til rammestykket også glidestykke (noen ganger kalt sleide).

Konstruksjon[rediger | rediger kilde]

På de fleste våpen er glidekassen laget i ett stykke, men en del millitære automatvåpen som bygger på M-16-konstruksjonen, slik som Forsvarets HK416 har glidekassen i to deler.[2] Glidekassen på de fleste moderne automatvåpen er laget av stanset stål, på manuelle repetervåpen og eldre automatvåpen kan de gjerne være frest ut. Materialet er vanligvis stål, men en del nyere våpen beytter også aluminium eller polymerer.[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «27 CFR 478.11: Meaning of terms». US Government. 2016. Besøkt 16. september 2016. «Firearm frame or receiver.» 
  2. ^ Haugli, T. (2017). «Puss og vedlikehold av HK416» (PDF). Rigg.no. Besøkt 19. oktober 2017. 
  3. ^ «HK416 modular assault rifle / carbine / upper receiver assembly (Germany)». Arkivert fra originalen 19. juni 2006. 
Autoritetsdata