Astigmatisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Astigmatisme
Område(r)Oftalmologi
Ekstern informasjon
ICD-10-kodeH52.2
ICD-9-kode367,2
ICPC-2F91
OMIM603047
DiseasesDB29648
MeSHD001251

Astigmatisme eller skjeve hornhinner er en optisk feil i øyet som gir et uskarpt, slørete syn. Dette skyldes brytningsfeil i Cornea (hornhinnen) eller i øyets linse. Ved feil i hornhinnen er denne slik at den ikke lenger har en rund sfærisk form, men har en mer elliptisk form, som kan minne om et egg, noe som reduserer hornhinnens evne til korrekt å fokusere lys. Ved en lenticular (linse-) astigmatisme er kurvaturen i øyets linse ikke jevn i alle plan, noe som gir en oppsplitting mer enn en fokusering på retina (netthinnen). Når lys fra ett punkt treffer retina i flere dybder, gir dette opphav til et uskarpt bilde.[1]

Brytningsfeilen i et astigmatisk øye skyldes at brytningen i forskjellige medianer blir forskjellig. Øyet har med andre ord forskjellig fokus i forskjellige plan. For eksempel kan et bilde være korrekt fokusert på retina i det horisontale plan, mens det er ute av fokus i det vertikale plan. Det vil si at om man ser på to linjer som går i forskjellig retning, sees den ene skarpt på en avstand, mens den andre linjen sees skarpt på en annen avstand.

Astigmatisme medfører at det kan være vanskelig å se fine detaljer. I noen tilfeller fremstår for eksempel ikke vertikale linjer, som flaggstenger, som loddrette, men heller over.

Ofte kan astigmatisme korrigeres med briller, kontaktlinser eller ved kirurgi. I en brille eller kontaktlinse kan astigmatisme korrigeres ved at det inngår et element av sylinderlinse i glasset. Et slikt glass beskrives av tre parametre:

  • en rund, sfærisk brytning, målt i dioptrier
  • en sylindrisk brytning, målt i dioptrier.
  • sylinderens akse, med vinkel angitt i grader.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 12. desember 2007. Besøkt 30. desember 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]