Ishockey-VM 1999 (pulje A)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ishockey-VM 1999
1999 IIHF World Championship
Arrangement
ArrangørIIHF
Dato1.16. mai 1999
Lag i turneringen16
VertslandNorge Norge
VertsbyerLillehammer
Hamar
Oslo
Arenaer3
Plasseringer
Mester Gold Medal.svgTsjekkia Tsjekkia (2./8. tittel)
Andreplass Silver Medal.svgFinland Finland
Tredjeplass Bronze Medal.svgSverige Sverige
FjerdeplassCanada Canada
Kamper
Kamper49
Mål274  (5.59 i snitt)
Tilskuere180 394  (3 682 i snitt)
ToppscorerFinland Saku Koivu (16 poeng)
MVPFinland Teemu Selänne
Navigasjon
Forrige Sveits 1998   Russland 2000 Neste
Ishockey
Ishockey-VM 1999
Turneringer
Pulje A
Pulje B
Pulje C
Pulje D
Forrige 1998 2000 Neste

VM i ishockey for elitedivisjonen 1999 ble arrangert i Norge i perioden 1. til 16. mai 1999. Det er det 63. verdensmesterskapet i ishockey som er arrangert av det internasjonale ishockeyforbundet (IIHF). Vertsbyene var Lillehammer (Håkons Hall), Hamar (Hamar OL-Amfi) og Oslo (Jordal Amfi). I A-gruppen deltok 16 lag fordelt på fire grupper med fire lag hver, der de to beste i hver gruppe gikk videre til en mellomrunde.

Finalene (best av to kamper) ble spilt i Håkons Hall den 15. og 16. mai, hvor Tsjekkia vant over Finland. Tsjekkerne vant den første finalen 3-1, mens finnene vant 4-1 i den andre, og dermed måtte det for første gang i VM-historien spilles en avgjørende ekstraomgang om mesterskapet, som ble vunnet av Tsjekkia med 1-0. Dermed måtte Finland for andre år på rad nøyes med sølvmedalje. Bronsemedaljen gikk til de regjerende verdensmesterne fra Sverige, som i bronsefinalen beseiret Canada med 3-2.

Seieren i ishockey-VM 1999 kom et år etter seieren i vinter-OL i Nagano i 1998 og ble etterfulgt av seire i både 2000 og 2001, og perioden 1998-2001 anses i Tsjekkia som «den tsjekkiske ishockeys gullalder».

Valg av vertsnasjon[rediger | rediger kilde]

Tre europeiske land søkte om å få arrangere mesterskapet. Disse var:

Vertskapet for mesterskapet ble endelig avgjort på Det internasjonale ishockeyforbundets årskongress den 3.−6. mai 1995 i Stockholm.

Norge hadde opprinnelig søkt både i 1998 og 1999, men hadde trukket søknaden for 1998 hvilket etterlot Sveits som eneste søker. Dermed fikk den norske ansøkningen for 1999 støtte fra en betydelig del av Sentral-Europa, ut over støtte fra Norden og Øst-Europa. Den norske ansøkningen la vekt på at Lillehammer-OL viste Norge som en suksessfull arrangør av store mesterskap og at det ikke ville kreve store investeringer i nye anlegg.[1][2]

Stemmeresultater[1]
Ansøker Stemmer
Norge Norge   57
Russland Russland 16
Tsjekkia Tsjekkia 14
USA USA 2
Blanke stemmer 2

Turneringen var andre gang at Norge arrangerte ishockey-VM; første gang var i 1958.[2] Norge hadde også arrangert vinter-OL to ganger: Oslo i 1952 og Lillehammer i 1994. VM-byene var Oslo, Gjøvik, Hamar og Lillehammer, med finalekampene i Håkons Hall i Lillehammer.[2]

Konflikt med alkoholloven[rediger | rediger kilde]

Det tyske bryggeriet Warsteiner var en av IIHFs hovedsponsorer. Dette skapte en konflikt mellom IIHF, den norske VM-komitéen og sosialdepartementet.

Alkoholloven (egentlig lov om omsetning av alkoholholdig drikk m.v.) av 2. juni 1989 omfattet blant annet et forbud mot reklamering for alkoholholdige drikkevarer, hvilket resulterte i en konflikt mellom den norske organisasjonskomitéen og IIHF. Den tyske ølprodusenten Warsteiner, som var en av IIHFs tre hovedsponsorer, hadde betalt millionbeløp for å vise sin logo på vantet og spillerdraktene under VM, hvilket var i strid med norsk alkohollov. VM-komitéen søkte sosialdepartementet om dispensasjon, men fra departementets side uttrykte de at det ikke var noe selvfølge at dispensasjonen ville gis. VM-komitéen måtte holde krisemøte for å finne frem flere alternative løsninger.[3] Samtidig satte konflikten Norges VM-deltagelse i en prekær situasjon: Norge var utelukkende kvalifisert som vertsnasjon, og hvis Norge ble fratatt arrangementet skulle de spille i B-puljen. Både Sverige og Finland hadde kontakte den norske organisasjonskomitéen om at de var klare for å overta arrangementet på kort varsel hvis partene ikke kom frem til en løsning, mens et flertall på Stortinget uttrykte vilje til å gi turneringen fritak fra alkohollovgivningen.[3][4] Landslagstrener Leif Boork uttrykte situasjonen således:

SitatJeg blir veldig skuffet dersom Norge mister mesterskapet. Farvel til arrangørstatus, betyr også et farvel til norsk spill i A-gruppen denne sesongen. Norsk ishockeys fremtid trenger i aller høyeste grad dette løftet og den oppmerksomheten et slik arrangement gir. [...] Spillerne følger selvfølgelig med på debatten, men på samlingen er ikke denne problematikken tema. Vi må tilpasse oss virkeligheten. Blir det B-puljen, må vi bare snu oss. Men lett blir det ikke. Laget består av veldig mange unge spillere som har sine tanker og drømmer om A-puljespill.[5]Sitat

Etter at IIHF truet med å frata Norge mesterskapet, valgte sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) den 31. august 1998 å gi turneringen en begrenset dispensasjon for alkoholloven:[6]

 • Navnet på bryggeriet kunne eksponeres på spillernes drakter og hjelmer
 • På ishockeyvantene kunne hele bryggerilogoen eksponeres på to steder som fanges inn av tv-kameraene.
 • Logoen til Warsteiner Fresh, en lettøl-variant, kunne eksponeres ytterligere to steder på vantene, og på arrangørens egne trykksaker.

Kleppa understrekte at dette ville bli den eneste dispensasjonen for loven, og president Arne Myhrvold i Norges Idrettsforbund lovte at sosialministeren ikke ville motta flere lignende dispensasjonssøknader.[6]

Arenaer[rediger | rediger kilde]

Norge Norge - Lillehammer
Vertsbyene under ishockey VM 1999 i Norge.
Håkons hall i Lillehammer Håkons Hall
Åpnet: 1993
Kapasitet: 11 500
Norge Norge - Hamar
Hamar Amfi         Nordlyshallen        
Åpnet: 1992
Kapasitet: 6 000
Norge Norge - Oslo
Jordal Amfi Jordal Amfi
Åpnet: 1951
Kapasitet: 4 500

Kvalifisering[rediger | rediger kilde]

Canada, Finland, Hviterussland, Italia, Latvia, Russland, Slovakia, Sveits, Sverige og Tsjekkia kvalifiserte seg som de 10 beste lagene ved ishockey-VM 1998. USA, Østerrike, Ukraina og Frankrike kvalifiserte seg via kvalifiseringsturneringer for lag blant de fem lavest plasserte landene ved A-VM 1998 og de tre beste lagene ved B-VM 1998. Japan kvalifiserte seg via en kvalifiseringsturnering for Fjernøsten.

Dermed var følgende 16 nasjoner kvalifisert til A-VM. 13 nasjoner fra Europa, to nasjoner fra Nord-Amerika og en nasjon fra Asia ble representert. Norge var opprinnelig i B-VM som følge av nedrykk etter A-VM i 1997, men var som vertsnasjon automatisk kvalifisert for mesterskapet.

Da Norge ble tildelt vertsrollen var arrangørlandet ikke automatisk kvalifisert til turneringen, men Russland fikk på IIHFs årskongress den 5. mai flertall for forslaget om at VM-arrangøren skulle være sikret plass.[2] Norge ble endelig kvalifisert til turneringen med IIHFs endring av VM-formatet fra og med 1998, hvor A-puljen ble utvidet fra 12 til 16 lag og vertsnasjonen automatisk var kvalifisert til turneringen.[7]

Dato Sted Antall plasser Kvalifiserte land
Vertsnasjon 4. mai 1995 N/A 1 Norge Norge
Blant de 10 beste ved
Ishockey-VM 1998
23. april – 7. mai 1995 Sverige Sverige 10 Canada Canada
Finland Finland
Hviterussland Hviterussland
Italia Italia
Latvia Latvia
Russland Russland
Slovakia Slovakia
Sveits Sveits
Sverige Sverige
Tsjekkia Tsjekkia
Kvalifiseringsturnering 5.–8. november 1995 Østerrike Østerrike 2 USA USA
Østerrike Østerrike
Kvalifiseringsturnering 5.–8. november 1995 Slovenia Slovenia 2 Frankrike Frankrike
Ukraina Ukraina
Kvalifiseringsturnering 4.–6. september 1995 Japan Japan 1 Japan Japan
I alt 16

Seeding[rediger | rediger kilde]

Gruppe A Gruppe B Gruppe C Gruppe D
Canada Canada (6) Sverige Sverige (1) Tsjekkia Tsjekkia (3) Finland Finland (2)
Slovakia Slovakia (7) Sveits Sveits (4) USA USA (12) Russland Russland (5)
Italia Italia (10) Latvia Latvia (9) Østerrike Østerrike (14) Hviterussland Hviterussland (8)
Norge Norge (21) Frankrike Frankrike (13) Japan Japan (16) Ukraina Ukraina (17)

Dommere[rediger | rediger kilde]

IIHF utnevnte følgende dommere og linjedommere til å dømme kampene under ishockey-VM 1999:[8]

Dommere Linjedommere
 • Canada Stephane Auger
 • USA Alex Dell
 • Norge Tor-Olav Johnsen
 • Russland Sergej Karabanov
 • Sveits Danny Kurmann

 • Slovakia Vladimír Mihálik
 • Tyskland Gerhard Müller
 • Sverige Ulf Rådbjer
 • Finland Rami Savolainen
 • Tsjekkia Vladimír Šindler

 • Finland Panu Bruun
 • Russland Vjatsjeslav Bulanov
 • Tsjekkia Václav Český
 • Canada Sylvain Cloutier
 • USA Jim Garofalo
 • Norge Pål Garsjø

 • Slovakia Rudolf Lauff
 • Sveits Nadir Mandioni
 • Latvia Eduards Odiņš
 • Japan Hirokazu Takahashi
 • Sverige Kent Thudén
 • Hviterussland Andrej Vasko

Tropper[rediger | rediger kilde]

Troppene ved ishockey-VM 1999 skulle alle bestå av minst 15 løpere (angreps- og forsvarsspillere) og to målvakter og maksimalt 20 løpere og 3 målvakter.

Gruppespill[rediger | rediger kilde]

I gruppespillet var de 16 lagene fordelt på fire grupper med fire lag hver. De to beste lagene fra hver innledende gruppe gikk videre til mellomrunden, hvor de blir plassert i to grupper: lagene fra gruppe A og D ble så plassert i gruppe E, mens lagene fra gruppe B og C ble plassert i gruppe F. Nummer tre i hver gruppe skulle spille om 9.- til 12.-plass i en plasseringsrunde, mens nummer fire i hver gruppe var slått ut av turneringen (og skulle spille kvalifiseringspill om plassen i A-puljen). Alle klokkeslett er gitt i lokal tid GMT+2.

Gruppe A[rediger | rediger kilde]

Lag KS S U T M+ M– MF P Kvalifisering eller nedrykk
Canada Canada 3 3 0 0 12 7 +5 6 Avanserer til mellomrunden
Slovakia Slovakia 3 2 0 1 17 9 +8 4
Norge Norge 3 1 0 2 9 14 –5 2 Laget skulle spille i plasseringsrunde
Italia Italia 3 0 0 3 8 17 –9 0 Laget slått ut av turneringen


1. mai 1999
14:00
Canada Canada 3 – 2
(2–0, 1–2, 0–0)
Slovakia Slovakia Nordlyshallen, Hamar
Tilskuere: 3 656
1. mai 1999
18:00
Norge Norge 5 – 2
(1–0, 2–2, 1–0)
Italia Italia Nordlyshallen, Hamar
Tilskuere: 4 524

3. mai 1999
16:00
Slovakia Slovakia 7 – 4
(1–0, 5–2, 1–2)
Italia Italia Nordlyshallen, Hamar
Tilskuere: 2 198
3. mai 1999
20:00
Canada Canada 4 – 2
(1–1, 2–0, 1–1)
Norge Norge Nordlyshallen, Hamar
Tilskuere: 5 035

5. mai 1999
16:00
Canada Canada 5 – 2
(4–0, 1–1, 0–1)
Italia Italia Nordlyshallen, Hamar
Tilskuere: 3 610
5. mai 1999
20:00
Slovakia Slovakia 8 – 2
(3–1, 2–1, 3–0)
Norge Norge Nordlyshallen, Hamar
Tilskuere: 4 188

Gruppe B[rediger | rediger kilde]

Lag KS S U T M+ M- MF P Kvalifisering eller nedrykk
Sverige Sverige 3 3 0 0 14 5 9 6 Avanserer til mellomrunden
Sveits Sveits 3 2 0 1 12 9 3 4
Latvia Latvia 3 1 0 2 14 14 0 2 Laget skulle spille i plasseringsrunde
Frankrike Frankrike 3 0 0 3 6 18 -12 0 Laget slått ut av turneringen
2. mai 1999
14:00
Sveits Sveits 5 – 3
(1–2, 3–1, 1–0)
Latvia Latvia Jordal Amfi, Oslo
Tilskuere: 1 803
2. mai 1999
18:00
Sverige Sverige 4 – 1
(1–0, 2–0, 1–1)
Frankrike Frankrike Jordal Amfi, Oslo
Tilskuere: 2 515

4. mai 1999
16:00
Latvia Latvia 8 – 5
(1–0, 2–0, 1–1)
Frankrike Frankrike Jordal Amfi, Oslo
Tilskuere: 4 262
4. mai 1999
20:00
Sverige Sverige 6 – 1
(1–2, 3–1, 1–0)
Sveits Sveits Jordal Amfi, Oslo
Tilskuere: 4 806

6. mai 1999
16:00
Sveits Sveits 6 – 0
(1–2, 3–1, 1–0)
Frankrike Frankrike Jordal Amfi, Oslo
Tilskuere: 2 753
6. mai 1999
20:00
Sverige Sverige 4 – 3
(1–0, 2–0, 1–1)
Latvia Latvia Jordal Amfi, Oslo
Tilskuere: 4 795

Gruppe C[rediger | rediger kilde]

Lag KS S U T M+ M- MF P Kvalifisering eller nedrykk
Tsjekkia Tsjekkia 3 3 0 0 23 5 +18 6 Avanserer til mellomrunden
USA USA 3 2 0 1 15 7 +8 4
Østerrike Østerrike 3 1 0 2 6 14 –8 2 Laget skulle spille i plasseringsrunde
Japan Japan 3 0 0 3 5 23 –18 0 Laget slått ut av turneringen
1. mai 1999
14:00
Tsjekkia Tsjekkia 7 – 0
(2–0, 3–0, 2–0)
Østerrike Østerrike Jordal Amfi, Oslo
Tilskuere: 626
1. mai 1999
18:00
USA USA 7 – 1
(3–0, 2–1, 2–0)
Japan Japan Jordal Amfi, Oslo
Tilskuere: 536

3. mai 1999
16:00
Tsjekkia Tsjekkia 12 – 2
(4–2, 7–0, 1–0)
Japan Japan Jordal Amfi, Oslo
Tilskuere: 1 025
3. mai 1999
20:00
USA USA 5 – 2
(1–0, 3–0, 1–2)
Østerrike Østerrike Jordal Amfi, Oslo
Tilskuere: 1 065

5. mai 1999
16:00
Tsjekkia Tsjekkia 4 – 3
(2–1, 1–2, 1–0)
USA USA Jordal Amfi, Oslo
Tilskuere: 1 800
5. mai 1999
20:00
Østerrike Østerrike 4 – 2
(3–1, 0–0, 1–1)
Japan Japan Jordal Amfi, Oslo
Tilskuere: 1 756

Gruppe D[rediger | rediger kilde]

Lag KS S U T M+ M- MF P Kvalifisering eller nedrykk
Finland Finland 3 2 1 0 10 5 5 5 Avanserer til mellomrunden
Russland Russland 3 1 2 0 9 6 3 4
Hviterussland Hviterussland 3 1 1 1 9 7 2 3 Laget skulle spille i plasseringsrunde
Ukraina Ukraina 3 0 0 3 3 13 -10 0 Laget slått ut av turneringen
2. mai 1999
14:00
Hviterussland Hviterussland 2 – 2
(1–1, 1–0, 0–1)
Russland Russland Nordlyshallen, Hamar
Tilskuere: 1 010
2. mai 1999
18:00
Finland Finland 3 – 1
(0–0, 1–1, 2–0)
Ukraina Ukraina Nordlyshallen, Hamar
Tilskuere: 1 812

4. mai 1999
16:00
Russland Russland 4 – 1
(1–0, 3–0, 1–0)
Ukraina Ukraina Nordlyshallen, Hamar
Tilskuere: 1 127
4. mai 1999
20:00
Finland Finland 4 – 1
(2–0, 2–0, 0–1)
Hviterussland Hviterussland Nordlyshallen, Hamar
Tilskuere: 2 214

6. mai 1999
16:00
Ukraina Ukraina 1 – 6
(1–2, 0–3, 0–1)
Hviterussland Hviterussland Nordlyshallen, Hamar
Tilskuere: 1 012
6. mai 1999
20:00
Russland Russland 3 – 3
(2–0, 1–0, 0–3)
Finland Finland Nordlyshallen, Hamar
Tilskuere: 3 468

Plasseringsrunde – 9.-12.-plass[rediger | rediger kilde]

Plasseringsrunden skulle avgjøre hvem som endte på 9.- til 12.-plass i turneringen. Hviterussland (9.-plass) og Østerrike (10.-plass) kvalifiserte seg dermed til A-VM i 2000, mens Latvia (11.-plass) og Norge (12.-plass) skulle spille kvalifiseringsspill for A-VM 2000 høsten 1999.

Lag KS S U T M+ M- MF P Kvalifisering eller nedrykk
Hviterussland Hviterussland 3 3 0 0 7 3 4 6 Kvalifisert til ishockey-VM 2000
Østerrike Østerrike 3 2 0 1 10 5 5 4
Latvia Latvia 3 1 0 2 10 8 2 2 Skulle spille kvalifiseringsspill
for ishockey-VM 2000
Norge Norge 3 0 0 3 1 12 -11 0
Alle tider er lokale (UTC+2).
8. mai 1999
14:00
Østerrike Østerrike 5 – 2
(4–1, 0–1, 1–0)
Latvia Latvia Nordlyshallen, Hamar
Tilskuere: 630
8. mai 1999
18:00
Hviterussland Hviterussland 2 – 0
(0–0, 1–0, 1–0)
Norge Norge Nordlyshallen, Hamar
Tilskuere: 1 800

10. mai 1999
16:00
Hviterussland Hviterussland 3 – 2
(0–0, 1–0, 1–0)
Østerrike Østerrike Håkons Hall, Lillehammer
Tilskuere: 995
10. mai 1999
20:00
Latvia Latvia 7 – 1
(3–0, 1–1, 3–0)
Norge Norge Håkons Hall, Lillehammer
Tilskuere: 2 000

11. mai 1999
16:00
Hviterussland Hviterussland 2 – 1
(1–0, 1–0, 0–1)
Latvia Latvia Håkons Hall, Lillehammer
Tilskuere: 300
11. mai 1999
20:00
Østerrike Østerrike 3 – 0
(1–0, 2–0, 0–0)
Norge Norge Håkons Hall, Lillehammer
Tilskuere: 1 800

Kvalifiseringsrunde[rediger | rediger kilde]

Gruppe E[rediger | rediger kilde]

Nasjon KS S U T M+ M- MF Poeng
Finland Finland 3 3 0 0 13 6 7 6
Canada Canada 3 2 0 1 14 7 7 4
USA USA 3 1 0 2 7 8 -1 2
Sveits Sveits 3 0 1 2 3 16 -13 0
Alle tider er lokale (UTC+2).
7. mai 1999
16:00
Canada Canada 8 – 2
(2–0, 4–1, 2–1)
Sveits Sveits Nordlyshallen, Hamar
Tilskuere: 835
7. mai 1999
20:00
Finland Finland 4 – 3
(0–1, 3–1, 1–1)
USA USA Nordlyshallen, Hamar
Tilskuere: 2 436
9. mai 1999
14:00
Finland Finland 5 – 1
(3–0, 1–1, 0–0)
Sveits Sveits Nordlyshallen, Hamar
Tilskuere: 2 130
9. mai 1999
18:00
Canada Canada 4 – 1
(1–0, 3–0, 0–1)
USA USA Nordlyshallen, Hamar
Tilskuere: 1 489
10. mai 1999
16:00
Finland Finland 4 – 2
(2–0, 2–2, 0–0)
Canada Canada Nordlyshallen, Hamar
Tilskuere: 1 950
10. mai 1999
20:00
USA USA 3 – 0
(2–0, 0–0, 1–0)
Sveits Sveits Nordlyshallen, Hamar
Tilskuere: 413

Gruppe F[rediger | rediger kilde]

Nasjon KS S U T M+ M- MF Poeng
Tsjekkia Tsjekkia 3 2 0 1 11 8 3 4
Sverige Sverige 3 2 0 1 6 4 2 4
Russland Russland 3 1 1 1 9 7 2 3
Slovakia Slovakia 3 0 1 2 5 12 -7 1
Alle tider er lokale (UTC+2).
7. mai 1999
16:00
Russland Russland 6 – 1
(3–1, 0–0, 3–0)
Tsjekkia Tsjekkia Jordal Amfi, Oslo
Tilskuere: 4 200
7. mai 1999
20:00
Sverige Sverige 2 – 1
(0–0, 2–0, 0–1)
Slovakia Slovakia Jordal Amfi, Oslo
Tilskuere: 4 938
9. mai 1999
14:00
Tsjekkia Tsjekkia 8 – 2
(2–2, 4–0, 2–0)
Slovakia Slovakia Jordal Amfi, Oslo
Tilskuere: 2 692
9. mai 1999
18:00
Sverige Sverige 4 – 1
(2–0, 2–0, 0–1)
Russland Russland Jordal Amfi, Oslo
Tilskuere: 4 936
10. mai 1999
16:00
Slovakia Slovakia 2 – 2
0–0, 2–0, 0–2)
Russland Russland Jordal Amfi, Oslo
Tilskuere: 2 136
10. mai 1999
20:00
Tsjekkia Tsjekkia 2 – 0
(0–0, 2–0, 0–0)
Sverige Sverige Jordal Amfi, Oslo
Tilskuere: 4 415

Sluttspill[rediger | rediger kilde]

Trekning[rediger | rediger kilde]

  Semifinaler Finale
                         
  E1  Finland Finland 3 1 1  
F2  Sverige Sverige 1 2 0  
  E1  Finland Finland 1 4 0
  F1  Tsjekkia Tsjekkia 3 1 1
F1  Tsjekkia Tsjekkia 1 6 1
  E2  Canada Canada 2 4 0     Bronsefinale
  F2  Sverige Sverige 3
  E2  Canada Canada 2

Semifinaler[rediger | rediger kilde]

Semifinalene (best av to kamper) ble spilt i Håkons Hall den 12. og 13. mai. Både Finland og Sverige samt Tsjekkia og Canada hadde vunnet en semifinalekamp hver, og det skulle spilles avgjørende ekstraomganger (10 minutter) om finaleplassene. Finland scoret 1-0 i overtid og avanserte dermed til finalen. Overtidsperioden mellom Tsjekkia og Canada endte målløs og semifinalen skulle dermed avgjøres på straffeslag, som tsjekkerne vant 4-3.

Semifinale 1: Finland mot Sverige[rediger | rediger kilde]

12. mai 1999
16:00
Finland Finland 3 – 1
(2–1, 1–1, 3–2)
Sverige Sverige Håkons Hall, Lillehammer
Tilskuere: 6 189

13. mai 1999
20:00
Sverige Sverige 2 – 1
(0 – 1 OT)

(0–0, 1–0, 1–1)
(OT: 0–1)
Finland Finland Håkons Hall, Lillehammer
Tilskuere: 7 379

Semifinale 2: Canada mot Tsjekkia[rediger | rediger kilde]

12. mai 1999
20:00
Canada Canada 2 – 1
(2–1, 1–1, 3–2)
Tsjekkia Tsjekkia Håkons Hall, Lillehammer
Tilskuere: 6 189

13. mai 1999
16:00
Tsjekkia Tsjekkia 6 – 4
(1 – 0 GWS)

(2–1, 1–1, 3–2)
(OT: 0–0, GWS: 4/5–3/5)
Canada Canada Håkons Hall, Lillehammer
Tilskuere: 6 579

Bronsefinale[rediger | rediger kilde]

Tiden er lokal (UTC+2).
15. mai 1999
14:00
Bronsemedalje Sverige Sverige 3 – 2
(2–0, 1–0, 0–2)
Canada Canada Håkons Hall, Lillehammer
Tilskuere: 8 811

Finale[rediger | rediger kilde]

Finalene (best av to kamper) ble spilt i Håkons Hall den 15. og 16. mai. Tsjekkerne vant den første finalen 3–1, mens finnene vant den andre finalen 4–1. Dermed måtte det for første gang i VM-historien spilles en avgjørende ekstraomgang (20 minutter) om mesterskapet som Tsjekkia vant 1–0 etter en backhandscoring av Jan Hlaváč på tiden 16:31.

15. mai 1999
19:00
Tsjekkia Tsjekkia 3 – 1
(1–0, 1–0, 1–1)
Finland Finland Håkons Hall, Lillehammer
Tilskuere: 8 949

16. mai 1999
16:00
Sølvmedalje Finland Finland 4 – 1
(0 – 1 OT)

(2–0, 1–1, 1–0)
(OT: 0–1)
Tsjekkia Tsjekkia Gullmedalje Håkons Hall, Lillehammer
Tilskuere: 9 187

Sluttresultater[rediger | rediger kilde]

Turneringens sluttresultater ifølge IIHF:

Pos. Lag
Gullmedalje Tsjekkia Tsjekkia
Sølvmedalje Finland Finland
Bronsemedalje Sverige Sverige
4. Canada Canada
Slått ut i mellomrunden
5. Russland Russland
6. USA USA
7. Slovakia Slovakia
8. Sveits Sveits
Beholdt plassen i pulje A
9. Hviterussland Hviterussland
10. Østerrike Østerrike
Skal spille kvalifisering for VM 2000
11. Latvia Latvia
12. Norge Norge
13. Italia Italia
14. Ukraina Ukraina
15. Frankrike Frankrike
16. Japan Japan

VM-gull
Verdensmester i ishockey
ved ishockey-VM 1999
Czech Republic
Tsjekkia
2./8. tittel[N 1]

Det tsjekkiske landslagets gullmedalje fra ishockey-VM 1999 utstilt på Nasjonalmuseet i Praha.

Prisutdeling[rediger | rediger kilde]

Direktoratets prisutdeling[rediger | rediger kilde]

Følgende spillere ble kåret til turneringens beste målvakt, forsvarsspiller og angrepsspiller av IIHFs direktorat:

Beste målvakt Beste back Beste løper
Sverige Tommy Salo (Sverige) Tsjekkia František Kučera (Tsjekkia) Finland Saku Koivu (Finland)

All-star lag og MVP[rediger | rediger kilde]

Turneringens All-Star lag og MVP ble stemt frem av internasjonale medier ved avslutningen av turneringen. Følgende spillere ble stemt frem:

Målvakt Backer Løpere Turneringens MVP
Sverige Tommy Salo (Sverige) Finland Jere Karalahti (Finland)
Tsjekkia Pavel Kubina (Tsjekkia)
Finland Teemu Selänne (Finland)
Finland Saku Koivu (Finland)
Tsjekkia Martin Ručinský (Tsjekkia)
Finland Teemu Selänne (Finland)

Statistikker[rediger | rediger kilde]

# Utøver KS M A P PIM POS
1 Finland Saku Koivu 10 4 12 16 4 L
2 Finland Teemu Selänne 11 3 8 11 2 L
3 Sverige Markus Näslund 10 6 4 10 16 L
4 Slovakia Žigmund Pálffy 6 5 5 10 6 L
5 Tsjekkia Jan Hlaváč 12 5 5 10 4 L
6 Tsjekkia Martin Ručínský 12 4 6 10 16 L
7 Russland Aleksej Jasjin 6 8 1 9 6 L
8 Sverige Daniel Alfredsson 10 4 5 9 8 L
9 Tsjekkia Viktor Ujčík 12 6 2 8 12 L
10 Finland Jere Karalahti 12 5 3 8 2 B

Hat-tricks[rediger | rediger kilde]

Beste målvakter[rediger | rediger kilde]

De fem beste målmaktene som har spilt 40 % eller mer av lagets totale spilleminutter.

# Utøver MIN SOG GA SVS GAA SVS% SO
1 USA Parris Duffus 258:26 115 7 167 1,63 93,91 1
2 Hviterussland Andrej Mezin 360:00 145 10 135 1,67 93,10 1
3 Finland Ari Sulander 463:57 191 15 176 1,94 92,15 0
4 Sverige Tommy Salo 423:47 247 13 151 1,84 92,07 0
5 Canada Ron Tugnutt 328:13 130 11 119 2,01 91,54 0

Ingen mål mot[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Tsjekkia hadde etter VM 1999 vunnet VM to ganger (1996, 1999). Hvis man inkluderer Tsjekkoslovakias seks VM-seire så blir dette samlet sett 8.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Espen Hansen (5. mai 1995). «VM gir ny giv i hockey-Norge». Aftenposten: 38. 
 2. ^ a b c d Dag Langholm (5. mai 1995). «A-VM gir 30 mill.». VG: 46. 
 3. ^ a b Magne Johansen (13. august 1998). «Tøff kamp om hockey-VM». Aftenposten: 68. 
 4. ^ Geir Kristian Lund (14. august 1998). «Arbeiderpartiet og Høyre vil ha VM». Aftenposten: 44. 
 5. ^ Stein Halvorsen (13. august 1998). «- Lite hyggelig». Aftenposten: 68. 
 6. ^ a b «Kleppas enestående dispensasjon». VG: 37. 1. september 1998. 
 7. ^ Hallvard Løken (25. september 1996). «Egeberg - nå også på glattisen». Aftenposten: 42. 
 8. ^ Podnieks og Nordmark (red.), IIHF Media Guide & Record Book 2013. s. 579–596.

Kilder[rediger | rediger kilde]

 • Podnieks, Andrew og Nordmark, Birger (red.), IIHF Media Guide & Record Book. Zurich: Moydart Press, 1. utgave, 2010.lenke

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]