CC Amfi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Hamar OL-Amfi)
Hopp til navigering Hopp til søk
CC Amfi
CC Amfi 2021.jpg
Grunnlagt1992
AdresseKornsiloveien 54,
2316 Hamar
Land NorgeRediger på Wikidata
Eier Hamar Olympiske Anlegg AS
DriftHamar Olympiske Anlegg AS
BrukereStorhamar Hockey (ishockey)
Vinter-OL 1994
Ishockey-VM 1999
UnderlagIs
Kapasitet7500
Arkitekt Ola Mowé, HRTB AS
Pris83 millioner (1992)
Historiske data
Påbegynt1991
Åpnet1992
Map
CC Amfi
60°48′04″N 11°02′18″Ø

Hamar OL-Amfi innendørs, finale 2008.

CC Amfi, tidligere Hamar Olympiske Amfi, Nordlyshallen, er en ishall ved siden av Storhamar IshallHamar. Hallen ble åpnet 6. desember 1992, som den 26. ishallen i Norge. Den ble bygget for å huse kortbaneløp og kunstløp under OL på Lillehammer, og har etter det vært hjemmearena for ishockeyklubben Storhamar Hockey. Tilskuerrekorden ble satt i den avgjørende sluttspillfinalen mellom Storhamar og Vålerenga 28. mars 2004, med 7 405 tilskuere til stede. Storhamar vant for øvrig kampen 2–1 etter spilleforlenging, og fikk kongepokalen.

Den årlige direktesendte Idrettsgallaen har tidligere foregått i CC Amfi, i begynnelsen av januar, men har de senere år blitt holdt i Oslo Spektrum og i Håkons hall på Lillehammer. Hallen brukes også som konsertarena og har huset konserter av blant andre Fats Domino, Little Richard, Willie Nelson og José Carreras.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Vinter-OL 1994[rediger | rediger kilde]

To av i alt tolv grener ble avviklet i Hamar OL-Amfi i 1994:

Internasjonalt var kunstløp den grenen som var gjenstand for mest forhåndsomtale. Det skyldtes overfallet på den amerikanske favoritten Nancy Kerrigan i januar 1994, og det var hennes landskvinne og konkurrent Tonya Harding som ble dratt inn blant de mistenkte bak overfallet. Kerrigan fikk skadet sitt kne i overfallet og hennes deltakelse i lekene stod lenge i fare. Hun hadde vunnet prøve-OL Piruetten året før. Kerrigan vant til slutt sølvmedaljen bak den noe overraskende og unge vinneren Oksana Bajul fra Ukraina.

Etter OL[rediger | rediger kilde]

I dag er det Storhamar Hockey som er den daglige brukeren av ishallen og alle hjemmekampene til A-laget spilles der. I tillegg bruker også Storhamars ungdomsavdeling hallen til kamper og treninger. Også bedriftsidretten i Hamar benytter hallen. Byens skøyte- og bandyklubber benytter også hallen når det er mangel på is andre steder i distriktet.

I 1999 ble noen av de innledende kampene i kvinnenes håndball-VM spilt i hallen. Den er også blitt brukt når Norge har arrangert internasjonale ishockeyturneringer, blant annet ishockey-VM i 1999.

Nytt navn[rediger | rediger kilde]

Arenaen byttet i 2016 navn til CC Amfi.

Verdens lengste ishockeykamp[rediger | rediger kilde]

Den 12. mars 2017 spilte Storhamar Hockey og Sparta kamp nummer fem i kvartfinaleserien lagene i mellom. Stillingen var 1-1 etter ordinær tid. Avgjørelsen falt ikke før i den åttende overtidsperioden, etter at lagene hadde spilt totalt 217 minutter og 14 sekunder. Det var Joakim Jensen som scoret det avgjørende målet i det som karakteriseres som verdens lengste ishockeykamp.[1] Kampen skapte overskrifter langt utover Norges grenser.[2]

Byggteknisk[rediger | rediger kilde]

CC Amfi er Nord-Europas største trebygning og verdens største bygning i brannsikkert tre. Entreprenør var Martin M. Bakken. Gulvflaten er på 1800 kvm. Hallen har i dag VIP-fasiliteter til ca. 50 personer.

Byggeprosessen startet høsten 1991 da den gamle fotballbanen ved siden av Storhamar Ishall måtte gi tapt for utbyggingen. En ny erstatning for fotballbanen ble anlagt på Prestrud like ved ishallene. I løpet av 14 måneder stod hallen ferdig.

Kube[rediger | rediger kilde]

Under den første oppgraderingen av hallen i 2004 ble det montert en mediakube på 4 tonn i taket av amfiet. Denne ble brukt for siste gang under en kamp mot Sparta i januar 2016 og én ny kube til 3,5 millioner kroner, som også brukes i KHL, stod klar 27. februar 2016.[3]

Kuben i CC-Amfi.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]