Hopp til innhold

Huset Oldenburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fyrstehuset Oldenburg
Oldenburg, Russland, Danmark, Norge, Sverige, Hellas, Schleswig-Holstein, Lauenborg
Land: Oldenburg, Det russiske keiserdømmet, Danmark, Norge, Sverige, Kongeriket Hellas, Hertugdømmet Saxen-Lauenburg, Hertugdømmet Schleswig-Holstein og Lauenborg
Gren av: Huset Oldenburg
Titler: *Tsar av Russland
Grunnlegger: Christian I
Nåværende overhode: Christoph av Schleswig-Holstein
Opprettet i år: 1448

Huset Oldenburg er en nordtysk fyrsteslekt som stammer fra det såkalte Osnabrücker Nordland. Den nevnes første gang med Egilmar I omkring 1100.

Borgen Aldenburg, som slekten har sitt navn etter, lå ved Hunte og ble først nevnt 1108. Den tjente grevene som residens fra midten av det 12. århundre.

Slekten kom i 1448 på den danske tronen, den norske i 1450 og den svenske i 1457 med kong Christian I, som var eldste sønn av grev Dietrich av Oldenburg (død 1440). Den grevelige linjen (utdødd 1667) stammer fra hans yngre bror, Gerhard IV. Den kongelig-danske linjen delte seg i linjen Slesvig-Holsten-Gottorp og Slesvig-Holsten-Sønderborg.

I 1751 kom Adolf Fredrik av den gottorpske linjen på den svenske tronen gjennom ekteskap. Huset Vasa hadde da sittet på tronen i et lengre tidsrom. Denne linjen var på den svenske tronen til 1809 og døde ut i 1877. Med Friedrich August (17111785) fikk en bror av Adolf Friedrich av Sverige i 1773 grevskapet Oldenburg og ble 1777 opphøyet til hertug. Fra ham stammer storhertugene (fra 1815) som regjerte Oldenburg frem til Tyskland ble republikk i 1918.

Sønderborglinjen delte seg i tallrike grener. Linjen Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg døde ut i 1931. En annen linje, Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg kom i 1863 på den danske tronen med Christian IX, etter at den eldre, oldenburgske, kongelige linjen døde ut. Hans sønn ble samme år som Georg I konge av Hellas, mens barnebarnet, Carl, ble valgt til konge av Norge under navnet Haakon VII i 1905.

I 1762 hadde slekten også via ekteskap kommet på den russiske tronen med Peter III, sønn av Carl Frederik av Slesvig-Holsten-Gottorp. Under navnet Romanov-Holstein-Gottorp satt oldenburgerne på Russlands trone frem til revolusjonen i 1917.

Dronning Elisabeth II av Storbritannias ektemann Philip var et annet kjent medlem av slekten. Med hans sønn eller annen etterkommer vil slekten kunne komme på den britiske tronen, som nå innehas av dronning Elisabeths slekt, den albertinske linje av Wettin-dynastiet, kjent som Sachsen-Coburg-Gotha. Det britiske kongehuset bærer navnet Windsor og vil trolig bære samme navn når/hvis Elisabeths etterkommer blir hennes etterfølger.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]